Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.05.2020 06:00

SIŽP vykonala 12 kontrol u výrobcov obalových a neobalových výrobkov


Ilustračná snímka: (odpady-portal.sk).


Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) vykonala od februára do mája tohto roka 12 kontrol u výrobcov obalových a neobalových výrobkov.


Dva subjekty nemali zabezpečené plnenie na základe zmluvy s organizáciou zodpovednosti výrobcov. Informovala o tom vedúca oddelenia kontroly SIŽP Brigita Pokorná.

Výrobcov kontrolovali na základe zoznamu Ministerstva životného prostredia SR, u ktorých bolo podozrenie, že nemajú zabezpečené plnenie zmluvy.

Zvyšných desať kontrol bolo ukončeným záznamom, nebolo u nich zistené porušenie zákona. U ôsmich kontrolovaných subjektov malo počas kontrolovaného obdobia zabezpečené plnenie vyhradených povinností kolektívnym spôsobom. „Dva kontrolované subjekty mali zabezpečené plnenie na základe zmluvy s organizáciou zodpovednosti výrobcov do 1. júla 2019,” uviedla Pokorná. Dodala, že po tomto dátume jeden subjekt úplne ukončil podnikateľskú činnosť a druhý zmenil svoju činnosť tak, že mu už zo zákona o odpadoch nevyplývajú povinnosti výrobcu.

„SIŽP, vzhľadom na doteraz pretrvávajúcu situáciu v SR, kontrolu Koordinačného centra Obaly, družstvo nevykonala. V kontrolnej činnosti budeme pokračovať,” podotkla Pokorná.

Na kontrolu vyzvalo Združenie miest a obcí (ZMOS). Dôvodom bolo, že 159 obcí nemalo zmluvného partnera na financovanie triedeného zberu z obalových a neobalových výrobkov. ZMOS skonštatovalo, že nekonaním organizácií sa zvyšuje riziko environmentálnych a finančných škôd.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.02.2020
ZMOS vyzýva na kontrolu Koordinačného centra a jeho organizácií
Združenie miest a obcí Slovenska intenzívne upozorňuje na problémy súvisiace s komunálnym odpadom v obciach, ktoré od začiatku roka zostali bez zmluvných partnerov.
viac
25.02.2020
SIŽP vykoná kontrolu u vybraných výrobcov aj v Koordinačnom centre Obaly
Na základe požiadavky Ministerstva životného prostredia SR vykoná Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) kontrolu vybraných výrobcov obalových a neobalových výrobkov aj Koordinačného centra Obaly, družstvo. Potvrdila to vedúca oddelenia kontroly SIŽP Brigita Pokorná.
viac
13.03.2020
Prečo v niektorých obciach dochádza začiatkom roka k problémom s odvozom odpadov
Pozrime sa bližšie, čo sa skrýva za skutočnosťou, že 159 obcí so 141 199 nemalo začiatkom roka uzatvorenú zmluvu so žiadnou z desiatich existujúcich organizácií zodpovednosti výrobcov (OZV). A prečo nezískali partnera, ktorý by im financoval triedený zber z obalových a neobalových výrobkov.
viac
19.08.2020
Čo je za odmietnutím odložiť triedenie kuchynských bioodpadov?
Na zavedenie zberu kuchynského bioodpadu ostávajú samosprávam štyri mesiace. Okrem iných nie v Bratislave a v Košiciach, v ktorých ho budú naďalej - ako súčasť zmiešaného komunálneho odpadu - energeticky zhodnocovať ešte dva roky v mestských spaľovniach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %