Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
27.10.2023 11:55

SK8: Predsedovia samosprávnych krajov rokovali v Krakovanoch


Predseda Združenia samosprávnych krajov SK8 Jozef Viskupič (Snímka TASR)


Združenie samosprávnych krajov SK8 chce vstúpiť do partnerského dialógu s novou vládou a parlamentom. Téma reformy verejnej správy by podľa predsedu Jozefa Viskupiča mala byť súčasťou nového programového vyhlásenia vládneho kabinetu.


Informoval o tom po rokovaní SK8 na pôde Trnavského samosprávneho kraja v obci Krakovany pri Piešťanoch. Rokovanie sa dotklo aj oblasti školstva, cestnej infraštruktúry i inovácií v regiónoch a ďalších.         

Tzv. Biela kniha s odporúčaniami od doterajšej úradníckej vlády na nasledujúce obdobie podľa Viskupičových slov nebola pripravená v dialógu so všetkými organizáciami, reprezentujúcimi samosprávu. "V prijatom uznesení odmietame tento typ rokovania a chceli by sme, aby nová vláda prišla s partnerským dialógom, so spoluprácou a zainteresovaním názorov SK8, Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Únie miest Slovenska," povedal. SK8 má nádej, že politické rozhodnutia novej reprezentácie budú v súlade s potrebami a očakávaniami občanov i samosprávnych orgánov. Združenie má podľa slov predsedu ambíciu sa s premiérom stretávať aspoň dvakrát v roku.         

Predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška uviedol, že najbližšie dni chce SK8 využiť na snahu, aby sa do programového vyhlásenia zapracovali témy týkajúce sa samosprávnych krajov, obcí a miest. Ide podľa jeho slov o kompetenčné otázky i finančné záležitosti. Rovnako aj zvýšenie podielu prostriedkov z eurofondov pre samosprávy, aby samy rozhodovali o svojich potrebách. "Nebolo zvykom, že samospráva bola partnerom vlády, zákony, ktoré sa prijímali, mali veľmi zlé dosahy na rozpočty samospráv. Chceme ukotviť pre ne právo veta pri prijímaní legislatívy vo vzťahu k samosprávam," uviedol.         

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Luntner sa venoval akútnej otázke ohrozenia poskytovania prímestskej autobusovej dopravy hromadným odchodom vodičov. Podľa jeho slov do predčasného dôchodku sa do konca roka chystá 200 z nich, v niektorých krajoch bude potrené prijať racionalizačné opatrenia týkajúce sa spojov. "Od Zväzu autobusových dopravcov sme počuli tri možné riešenia - prvé je v kompetencii ministerstva sociálnych vecí a rodiny umožniť súbeh predčasného dôchodku a výkonu zamestnania, druhé je dlhodobé - pracovať na duálnom vzdelávaní pri výchove novej generácie pracovníkov a tretie je uľahčenie prístupu imigrantov, napríklad z Ukrajiny, na trh práce, a teda aj do oblasti verejnej dopravy. Tu chceme rokovať v ministerstvom vnútra," uviedol.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2017
Zákon pomôže krajským samosprávam riešiť problémy s usporiadaním pozemkov
Predseda TSK Jaroslav Baška spoločne s kolegami z NR SR, ktorí sú zároveň poslancami Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja, a tiež s poslancami za stranu MOST – HÍD predložili doplňujúci návrh k novele zákona o pozemkových úpravách.
viac
12.07.2017
Voľby do VÚC by mali stáť vyše 10 miliónov eur
Novembrové voľby do vyšších územných celkov (VÚC) by mali stáť viac ako 10 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu organizačno-technického zabezpečenia krajských volieb, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.
viac
16.01.2021
SK 8: Samosprávne kraje sa oficiálne stanú orgánmi krízového riadenia
Združenie SK 8 presadilo posilnenie úlohy samosprávnych krajov v oblasti krízového riadenia štátu.
viac
01.10.2021
Predsedovia krajov rokovali o ich financovaní i reforme zdravotníctva
Predsedovia samosprávnych krajov sa vo štvrtok stretli na 17. rokovaní zhromaždenia Združenia samosprávnych krajov SK8. Na stretnutí v Oponiciach v okrese Topoľčany dominovali témy optimalizácie siete nemocníc, financovania sociálnych služieb, prípravy zákona o verejnej doprave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %