Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
12.09.2020 10:15

SK 8: S ministerstvom kultúry sme začali rokovať o nových eurofondoch


SK 8 (logo)


Systém čerpania nových eurofondov bude založený na partnerstve medzi štátom, krajmi, mestami, obcami a sociálno-ekonomickými partnermi.


Hoci presné finančné alokácie v jednotlivých regiónoch Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR ešte nezverejnilo, rokovania o prioritách obnovy kultúrnych pamiatok na pôde ministerstva kultúry začali 10. septembra 2020.

„Úvodnú debatu, na pôde ministerstva kultúry hodnotím pozitívne. Na prípravu nového programového obdobia 2021-2027 nám už veľa času nezostáva. Našim spoločným záujmom je zachovať genius loci pamiatok, ktorý priťahuje návštevníkov,“uviedol predseda SK 8 a trnavský župan Jozef Viskupič.

Na Slovensku máme takmer 2.500 nehnuteľných kultúrnych pamiatok, ktoré sú v narušenom alebo až dezolátnom stave. O podpore jednotlivých projektov obnovy s cieľom podpory cestovného ruchu sa bude rozhodovať v radách partnerstva, ktoré sa aktuálne zostavujú v rámci území jednotlivých samosprávnych krajov. Keďže Ministerstvo kultúry SR sa môže stať jedným z ich členov, predbežne vytipovalo 10 národných kultúrnych pamiatok vo vlastníctve štátu, ktoré chce zrekonštruovať.

„Ak majú byť kritériá na obnovu kultúrnych pamiatok objektívne, mali by sa v nich zohľadniť požiadavky samospráv, ale aj iných vlastníkov kultúrnych pamiatok. Dlh pamiatok, ktoré vlastní cirkev a súkromní vlastníci, je totiž o 1,3 mld. eur vyšší, ako spoločný dlh pamiatok štátu a samosprávy. Pri ich obnove by sa malo prihliadať aj na kritériá návštevnosti alebo významu kultúrnej pamiatky pre cestovný ruch,“ doplnil Viskupič.

 

Autor: Jozef Viskupič, predseda SK 8 a trnavský župan


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2020
Trnava získala 25 000 eur na obnovenie časti opevnenia
Mesto Trnava získalo finančnú podporu vo výške 25 000 eur z Ministerstva kultúry SR. To financie pridelilo v rámci programu Obnovme si svoj dom. Vyplýva to z informácií zverejnených v Centrálnom registri zmlúv.
viac
10.12.2020
Z veže Katedrály Najsvätejšej Trojice zložili poslednú časť lešenia
Z veže Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline zložili v stredu poslednú časť lešenia. Podľa ekonóma Žilinskej diecézy Petra Dubeca bola tohtoročná obnova veže prvou z dvoch častí obnovy exteriéru katedrály.
viac
04.01.2022
Na projekt obnovy hradov s pomocou nezamestnaných sme našli riešenie
Financovanie projektu obnovy hradov s pomocou nezamestnaných, ktorý mohol v roku 2021 pokračovať len s obmedzenými zdrojmi, bude v nasledujúcom dvojročnom období zabezpečený prostredníctvom relokácie nevyužitých eurofondov. Uviedla to ministerka kultúry Natália Milanová.
viac
17.08.2022
MK SR otvára druhé kolo dotačnej výzvy na obnovu pamiatok s príslušníkmi MRK
Ministerstvo kultúry (MK) SR spúšťa druhé kolo dotačnej výzvy na obnovu pamiatok s pomocou príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít (MRK). "Oprávnení žiadatelia sa o eurofondové prostriedky môžu uchádzať do 25. augusta," informovalo ministerstvo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %