Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
30.01.2021 03:25

SK 8: Župy sú pripravené pomôcť vláde aj pri zrýchlení očkovania


Ilustračná snímka


Všetkých osem samosprávnych krajov je pripravených poskytnúť súčinnosť vláde Slovenskej republiky pri zrýchlení procesu očkovania proti ochoreniu Covid-19. O konkrétnych formách pomoci dnes županka a župani rokovali so zástupcami ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky.


„Očkovanie považujeme za kľúč k ukončeniu súčasnej pandémie. Preto sme pripravení poskytnúť plnú súčinnosť vláde s cieľom jeho zrýchlenia. Ministerstvo sme požiadali, aby proces vakcinácie v území koordinovali župy. Rozhodnutie má padnúť do troch dní,“ uviedol predseda SK 8 a trnavský župan Jozef Viskupič.

„Na rokovaní sme navrhli sme viacero riešení, aby sa očkovanie stalo dostupným pre všetkých obyvateľov čo najskôr. Zároveň máme plán, ako ho dostať bližšie k ľuďom, teda mimo nemocníc. Malo by ísť o alternatívu pre starkých, ktorí majú problém prejsť hoci aj pár metrov. Prirodzene sme sa ponúkli, že prispejeme k informovanosti verejnosti o miestach a spôsobe očkovania. Chceme propagovať jeho benefity,“ priblížil Jozef Viskupič.

Župy ponúkli vytvorenie očkovacích tímov zložených z ambulantných lekárov a sestier, ako aj veľkokapacitné priestory. Výkon očkovania by vďaka tomu mohol prebiehať mimo priestorov nemocníc a bez zaťaženia ich personálu. Imobilných a ťažko pohybujúcich sa obyvateľov regiónov by mohli zaočkovať mobilné očkovacie jednotky priamo v ich domácnostiach.

V niektorých krajoch už začalo skupinové očkovanie klientov a zamestnancov zariadení sociálnych služieb, ktoré prebieha v koordinácii s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Ministerstvom zdravotníctva SR.

Ako doplnil šéf SK 8, „župy sú prirodzenou a nevyhnutnou súčasťou riešenia mimoriadnych situácií. Vďaka nedávnemu presadeniu legislatívnej zmeny sa samosprávne kraje oficiálne stali orgánmi krízového riadenia s právami, ale aj s povinnosťami.“

Samosprávne kraje od začiatku pandémie zabezpečujú distribúciu osobných ochranných pracovných prostriedkov pre sociálne, zdravotnícke a školské zariadenia. Logisticky pri tom obsluhujú nielen organizácie vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, ale aj obecných, mestských a neverejných poskytovateľov sociálnych služieb či poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti.

Pomocnú ruku s logistikou a organizáciou podávajú aj okresným úradom a miestnym samosprávam pri zabezpečovaní plošného testovania. Dôležitou sa ukázala metodická a koordinačná podpora krajov.

 

Autor: Jozef Viskupič, predseda SK 8 a trnavský župan


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2019
Samosprávne kraje majú s mestami a obcami veľa spoločných tém
Trnavský župan a predseda Združenia samosprávnych krajov SK 8 Jozef Viskupič sa v utorok, 25. júna 2019, stretol s novým predsedom Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislavom Trégerom.
viac
22.07.2020
Samosprávne kraje očakávajú partnerský dialóg s vládou
Sociálne balíky a opatrenia predchádzajúcej vlády v podobe valorizácie platov, obedov zadarmo alebo rekreačných poukazov mali výrazne negatívne dopady na rozpočty samospráv.
viac
07.10.2020
Premiér: Oblasť verejného obstarávania čaká revolúcia
Do medzirezortného pripomienkového konania má byť predložená právna norma, ktorá prinesie transparentnosť, ale aj zrýchlenie verejného obstarávania a následne aj zníženie byrokracie.
viac
14.04.2021
J. Viskupič sa stretol s novým ministrom, hovorili o zefektívnení očkovania
O zefektívnení očkovania proti COVID-19, ktoré od polovice februára koordinujú samosprávne kraje, hovoril v utorok šéf združenia samosprávnych krajov SK8 a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič s novým ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %