Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
28.08.2018 09:50

Skanzen Vychylovka – Nová Bystrica ožije remeslami


Ilustračná snímka.


V Skanzene - Vychylovka Nová Bystrica sa dňa 9. septembra 2018 pripravujeme prezentácie remesiel, ktoré sú pre dnešnú dobu veľmi vzácne. Na uvedenom podujatí budú prezentovať svoju zručnosť, šikovnosť a kreativitu najmladší, starší a najstarší remeselníci.


Remeslo je malovýroba založená prevažne na ručnej práci. Vyžaduje odbornosť dosiahnutú vzdelaním a praxou. Prví remeselníci si výrobky vyrábali vlastnoručne – na výrobe jedného výrobku sa podieľal jeden výrobca v malej ručnej dielni. Neskôr si remeselní majstri priberali pomocníkov (učňov a tovarišov). Bol to čas cechov.

Postupne, kvôli veľkému záujmu o výrobky, bolo potrebné prácu urýchliť a vyrobiť čo najviac výrobkov. Preto začali vznikať veľké ručné dielne – manufaktúry, kde sa na výrobe jedného výrobku podieľalo viac ľudí. Začala sa využívať deľba práce, vznikalo množstvo manufaktúr a výroba sa znásobila. /Zdroj internet/.

Medzi najmladšiu remeselnú generáciu patria deti zo Školského klubu, ktorý pracuje pri Základnej škole v Radoli. K remeselnej činnosti žiakov v tomto školskom klube vedie pani Mária Dudková. Ako starší predvedú svoju kreativitu a zručnosť študenti Strednej odbornej školy drevárskej a stavebnej v Krásne nad Kysucou. Medzi najstarších remeselníkov patria naši starí otcovia, ktorí sa remeslu vyučili ako samoukovia po dlhých zimných večeroch. Na uvedenom podujatí chceme návštevníkom ponúknuť, stretnúť sa s remeselníkmi rôznych vekových kategórií, ktorí svoje práce, svoju šikovnosť a ukážky budú prezentovať na podujatí pri Stanici Skanzen už od 11.00 hod. Aby im práca išla od ruky a bolo im a návštevníkom veselšie o to sa postará Ľudová hudba Starejší z Novej Bystrice. Pre tých, ktorí sa ešte v tomto roku nezviezli na vláčiku, či drezine budú mať možnosť zviesť sa na prvú úvrať, či na Sedlo Beskyd. Upozorňujeme návštevníkov, že na drezinu sa treba vopred objednať na č. t. 421/41/4397350.

Autor: Darina Hnidková, Kysucké múzeum v Čadci


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.05.2016
Štyri dni s modelármi z Považia a Deň železnice oslávme spolu...
Pri príležitosti Dňa železnice, ktorý sa bude konať v nedeľu 15. mája 2016, Kysucké múzeum v Čadci pripravilo v spolupráci s Klubom železničných modelárov z Považia prezentáciu - výstavu modulového koľajiska na ktorom budú jazdiť modely vláčikov.
viac
23.06.2016
Keď sa pália Jánske ohne
Na svätého Jána - deň letného slnovratu 24. júna - sa sústreďovalo aj na Kysuciach veľa zvykov a povier. Jánske zvyky tu boli odjakživa spojené s pálením svätojánskych ohňov na kopcoch v predvečer svätého Jána.
viac
07.07.2016
Moja milá šaty prala...
Zvyky a tradície pri praní na potoku v podaní Folklórnej skupiny Makovanka z Makova.
viac
11.07.2017
Veteráni v Skanzene Vychylovka
Všetci milovníci staručkého, ale stále spoľahlivého automobilu značky Trabant, sa opäť stretnú na Kysuciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %