Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
16.12.2019 08:00

Skauti doniesli betlehemské svetlo do Bratislavy ako symbol pokoja a porozumenia


Členovia troch skautských organizácií pôsobiacich na Slovensku – Slovenského skautingu, Federácie skautov Európy a Zväzu skautov maďarskej národnosti prinášajú symbolicky ľudom betlehemské svetlo do Dómu sv. Martina v Bratislave. FOTO TASR – Jaroslav Novák


Slovenskí skauti doniesli v nedeľu betlehemské svetlo do Katedrály svätého Martina v Bratislave. Prvýkrát si budú môcť ľudia až do vianočných sviatkoch odpáliť zo svetla v katedrále. Pre TASR to povedala Mária Strýčková z Federácie skautov Európy.


Svetlo skauti priniesli z Rakúska a v nedeľu ho dajú poľským skautom. Vlakom sa bude postupne roznášať po celom Slovensku, informovala Strýčková. "Skauti počkajú na ľudí pri vlaku, tí si odpália a odnesú ho do svojho mestečka," povedala skautka. Svetlo z Betlehema v pondelok (16. 12.) prijme prezidentka SR Zuzana Čaputová.       

Betlehemské svetlo má ľudí spájať. Je symbolom porozumenia a pokoja, má spájať a osvetľovať. "Každé svetlo vo svojej podstate zviditeľňuje neviditeľné. Aj my chceme zviditeľniť toho neviditeľného," uviedla Strýčková. Je určené pre všetkých ľudí rôzneho vierovyznania či filozofie, poznamenala.       

Počas posledného predvianočného víkendu, v sobotu 21. decembra, ho skautské posádky doručia do viac ako 330 miest a obcí. Skauti budú roznášať svetlo až do Štedrého dňa. "Svetlo prinesú do nemocníc, azylových domov, domovov sociálnej a opatrovateľskej starostlivosti, budú ho odpaľovať veriacim na predvianočných svätých omšiach a pobožnostiach, doručia ho k ľuďom priamo domov a zavítajú aj na pomyselnú strechu Slovenska, na Lomnický štít," uviedol koordinátor betlehemského svetla na Slovensku Marián Suvák.       

Tradícia svetla z Betlehema sa odvíja už od konca 11. storočia, z obdobia krížových výprav. Jeden z členov tejto výpravy, mladý muž z talianskeho mesta Florencia, sľúbil, že ak prežije výpravu, prinesie domov plamienok z "večného" svetla, ktoré horí v Betleheme. Svetlo, ktoré si ostatní obyvatelia Florencie následne odpaľovali a odnášali domov, sa stalo symbolom nádeje, lásky a porozumenia – univerzálnych hodnôt, spájajúcich ľudí. Novodobú tradíciu šírenia plamienka z Betlehema oživili v Rakúsku.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.12.2016
Betlehemské svetlo žiari aj v podbrání Primaciálneho paláca
Posolstvo z Betlehema v podobe Betlehemského svetla už dorazilo aj do hlavného mesta Slovenska. V stredu 21. decembra ho od slovenských skautov prevzal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.
viac
20.12.2018
Prievidzskí skauti rozdajú Betlehemské svetlo
Skautskí dobrovoľníci budú opäť roznášať Betlehemské svetlo. Plamienok odpálený v Bazilike Narodenia Pána sa rozšíri aj po Prievidzi a okolitých obciach na hornej Nitre.
viac
14.12.2022
Betlehemské svetlo už žiari v paláci, prezidentka si ho prevzala od skautov
Betlehemské svetlo už žiari aj v Prezidentskom paláci. V utorok popoludní ho z rúk skautov prevzala prezidentka Zuzana Čaputová. Hlava štátu sa poďakovala skautom za ich prácu, ktorú robia nielen s mladými ľuďmi.
viac
29.12.2023
Príbovské Vianoce pri adventnom venci
V tradičnom kolobehu kultúrnych podujatí organizovaných v obci Príbovce už tradične patrí literárno-hudobné pásmo Príbovské Vianoce organizované v obci už od roku 2006.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %