Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
08.11.2018 11:30

Škola s praxou je realitou


Ilustračná snímka


Stredná odborná škola pedagogická na Bullovej v bratislavskej Dúbravke, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja, už môže na prax využívať materskú školu priamo vo svojich priestoroch.


Ide o jedinečný projekt v rámci celého Slovenska, kde sa na jednom mieste spája škola, škôlka a prax. Je výsledkom spolupráce bratislavskej župy a mestská časť Bratislava – Dúbravka.

„Ide o unikátnu vec. Materská škola na pôde strednej školy je zatiaľ len vo svete, na Slovensku je len táto. Študenti školy, teda budúce učiteľky, vychovávateľky, majú zaistenú kvalitnú priebežnú odbornú prax priamo v budove školy. To, že študujú a praxujú v tej istej budove je veľkou devízou a toto sú tie veci, ktoré samosprávny kraj má robiť,“ vyzdvihol projekt predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Iniciatívou Bratislavského samosprávneho kraja bolo prebudovanie časti budovy Strednej odbornej školy pedagogickej na Bullovej 2, na predškolské zariadenie a pomôcť tak mestská časť Bratislava – Dúbravka, ktorá dlhodobo bojuje s poddimenzovanou kapacitu miest v materských školách.

„Projekt vznikol pred štyrmi rokmi a s som rada, že sa stal realitou. Študentom a študentkám v odbore učiteľstvo a vychovávateľstvo umožní priamo tu v budove školy bez rôznych presunov realizovať svoju prax a zároveň ich to bude motivovať k tomu, že toto bude ich pracovisko,“ doplnila riaditeľka Strednej odbornej školy pedagogickej Galina Šimončičová.

Rekonštrukciou vnútorných priestorov župnej školy, v rámci ktorej sa robila nová elektroinštalácia a svietidlá, nové dátové siete, nová kanalizácia, rozvod vody, kotolňa s rozvodmi kúrenia, nové priečky, dvere, podlahy, výdajňa stravy s jedálňou, sociálne miestnosti, nová sanita, nové vonkajšie prístupové chodníky, vstupné brány a úpravy vonkajšieho terénu, vznikla nová materská škola ponúkajúca 82 miest pre deti. 4 triedy majú každá samostatný vstup, aj samostatné sociálne zariadenia. Rekonštrukčné práce vyšli Bratislavský samosprávny kraj 361 977,74 eur. Zariadenie, teda mobiliár škôlky, mala na starosti mestská časť Bratislava – Dúbravka.

Takéto pracovisko nachádzajúce sa priamo na „pôde“ školy je pilotným projektom a inovatívnou koncepciou realizácie odbornej praxe študentov na Strednej odbornej škole pedagogickej, ktorá sa dlhodobo stretávala s nedostatkom a najmä nestálosťou odborných pracovísk, na ktorých mohli žiaci školy vykonávať svoju školskú prax. Prax bude vykonávaná študentmi tretieho ročníka v dňoch streda a štvrtok po 4 hodinách denne.

„To, že obyvatelia západných častí Bratislavy a Dúbravky dostali novú materskú školu, vnímam ako úžasnú vec, tak pre rodičov, deti ako aj pre študentov,“ uviedla riaditeľka MŠ Bullova 2 Ingrid Duban.

Materská škola funguje od 1. 9. 2018 a je zaradená do siete materských škôl ministerstva školstva. Jej zriaďovateľom je MČ Bratislava – Dúbravka.

Autor: (ts-bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2018
Nové strechy v Senci
Župná Stredná odborná škola automobilová a podnikania na Kysuckej 14 v Senci dostala nový vrchný šat. Koncom októbra bola ukončená oprava striech na jej troch objektoch v celkovej hodnote takmer 140 tisíc eur.
viac
08.01.2019
BSK: Dni otvorených dverí pokračujú
Po novom roku a skončení zimných prázdnin žiaci opäť zasadli do školských lavíc. Zároveň pokračuje séria dní otvorených dverí.
viac
25.11.2019
Obnova strednej odbornej školy dokončená
Študenti župnej Strednej odbornej školy na Hliníckej ulici v Bratislave využívajú od aktuálneho školského roka modernizované priestory Centra odborného vzdelávania a prípravy (ďalej len „COVP“) v oblasti informačných technológií.
viac
24.07.2020
Popularita duálneho vzdelávania rastie
Popularita duálneho vzdelávania rastie. Potvrdzujú to výsledky prieskumu, v ktorom spoločnosť Centire zistila, že viac ako 40 % žiakov deviatych ročníkov považuje systém duálneho vzdelávania za atraktívny. Prieskum bol realizovaný v júni 2020 formou online dotazníka na vzorke 3867 študentov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %