Nedeľa 16.06.2024
Dnes má meniny 
Blanka, Bianka
°C
23.05.2024 05:15

Školská inšpekcia zverejnila informácie týkajúce sa základných umeleckých škôl


Ilustračná snímka, zdroj: Eduworld.sk


Pätina elokovaných pracovísk kontrolovaných ZUŠ nie je zaradená v Sieti škôl a školských zariadení SR


Základné umelecké školy (ZUŠ) poskytujú základné umelecké vzdelávanie pre záujemcov o štúdium vo vekovom rozpätí detí predškolského veku až dospelých uchádzačov. Zabezpečenie učebných priestorov, ich materiálno-technické vybavenie a tiež zodpovedajúce personálne podmienky edukácie sú v ZUŠ nevyhnutné na poskytovanie plnohodnotného vzdelávania žiakov v zriadených umeleckých odboroch.

Aj v aktuálnom školskom roku Štátna školská inšpekcia (ŠŠI) realizovala v 27 ZUŠ tematické inšpekcie s cieľom zistiť stav základného a odporúčaného materiálno-technického, priestorového a personálneho zabezpečenia výchovno-vzdelávacieho procesu.

Zameriavala sa tiež na to, či výchova a vzdelávanie je poskytované v školách a ich elokovaných pracoviskách (EP), ktoré sú zaradené v Sieti škôl a školských zariadení SR. V zmysle školského zákona len takéto školy majú oprávnenie uskutočňovať výchovu a vzdelávanie.

Zo zistení ŠŠI vyplynulo, že v kontrolovaných školách z 97 aktívnych EP nebolo zaradených do Siete škôl a školských zariadení SR 21,6 %. Taktiež je potrebné konštatovať, že v porovnaní s predchádzajúcim školským rokom sa počet upozornení zaslaných zriaďovateľom zdvojnásobil (z 21 % na 44 %).

Ďalšie informácie, ako aj správu o Stave základného a odporúčaného materiálno-technického a priestorového zabezpečenia a personálneho zabezpečenia výchovno-vzdelávacieho procesu v základnej umeleckej škole nájdete na stránke Štátnej školskej inšpekcie.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2020
Kampaň Do školy na bicykli
Včerajším dňom začala dvojtýždňová kampaň, ktorej cieľom je motivovať deti a ich rodičov, aby vyskúšali ísť do školy inak, ako autom či iným motorovým dopravným prostriedkom. Kampaň organizuje Cyklokoalícia pod záštitou ministra dopravy a výstavby SR.
viac
29.09.2020
Žiakom základných škôl budú pomáhať študenti pedagogiky
Žiakom základných škôl, ktorí vypadli zo vzdelávania počas pandémie koronavírusu pomôžu s doučovaním študenti vysokých škôl.
viac
14.10.2020
Súťaž vyzýva žiakov ZŠ, aby sa stali dobrodruhmi a spoznali horný Zemplín
Motivovať k aktívnemu pohybu a spoznávať územie horného Zemplína je cieľom súťaže určenej žiakom základných škôl (ZŠ) Staň sa dobrodruhom a spoznaj horný Zemplín.
viac
22.03.2021
Environmentálna súťaž Hypericum 2021 pre ZŠ
Environmentálna súťaž Hypericum 2021 - praktické aktivity - adaptačné opatrenia na školskom dvore a v záhrade je určená pre žiakov 2. stupňa základných škôl a prihlasovanie do súťaže prebieha do 14. mája 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.18 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.67 %