Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.10.2017 04:33

Školy dostanú vyše pol milióna eur za mimoriadne výsledky žiakov


Snímka z matematickej olympiády na ŽŠ na Komenského ul. 3 v Smižanoch.


Školy dostanú viac ako pol milióna eur za úspechy ich žiakov na celoslovenskej či medzinárodnej súťaži alebo olympiáde. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVŠ) SR.


Peniaze môžu použiť na odmeňovanie učiteľov, ktorí žiakov na súťaže pripravovali či na nákup didaktickej techniky a učebných pomôcok. Tiež na úhradu nákladov súvisiacich s pobytom žiakov školy na súťažiach alebo na aktivity súvisiace s účasťou školy v medzinárodných projektoch a programoch.       

"Teší ma množstvo žiakov, ktorí sa úspešne zapájajú do riešenia olympiád a ďalších súťaží, vrátane medzinárodných. Vysoký počet ocenených umiestnení potvrdzuje, že máme na Slovensku veľa šikovných a nadaných žiakov," uviedla ministerka školstva Martina Lubyová.       

Za výsledky žiakov v uplynulom školskom roku získa finančné prostriedky celkovo 533 základných a stredných škôl. Z toho 43 škôl je v zriaďovateľskej pôsobnosti okresných úradov, 242 škôl spadá pod samosprávne kraje, zriaďovateľmi 184 škôl sú obce a v 64 prípadoch ide o súkromného či cirkevného zriaďovateľa.       

Najúspešnejšou školou je podľa rezortu Športové gymnázium v Banskej Bystrici patriace pod Banskobystrický samosprávny kraj. "Za úspechy svojich žiakov dostala príspevok 12 400 eur," uviedlo ministerstvo.       

Zo škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti okresných úradov získala najviac bodov, a tým aj najvyššiu finančnú odmenu 10 760 eur, Spojená škola na Novohradskej 3 v Bratislave. Zo škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti obcí získali najvyšší príspevok vo výške 2600 eur dve školy – ZŠ na Bernolákovej ul. vo Vranove nad Topľou a ZŠ s MŠ v obci Jarabina.       

"Spomedzi škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti neštátnych zriaďovateľov získalo najvyšší príspevok v sume 4400 eur Evanjelické gymnázium Jána Amosa Komenského v Košiciach," doplnil rezort školstva.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.04.2017
Deň učiteľov v Trebišove
Mesto Trebišov zorganizovalo koncom marca spoločenské stretnutie pri príležitosti Dňa učiteľov v divadelnej sále Mestského kultúrneho strediska v Trebišove.
viac
24.05.2017
Informovanosť mladej generácie je dôležitá
V pondelok sa začali Dni otvorených dverí Ústavu pamäti národa 2017, ktorých partnerom je aj Bratislavský samosprávny kraj. Počas piatich dní sa predovšetkým študenti stredných škôl oboznámia s činnosťou Ústavu pamäti národa a výsledkami práce jeho odborných zamestnancov.
viac
21.10.2020
Do škôl už nastúpili podporné tímy psychológov a asistentov
Do materských, základných a stredných škôl už nastúpili podporné tímy – asistenti učiteľa, pedagogickí asistenti, školskí psychológovia, sociálni psychológovia a školskí sociálni pedagógovia vďaka národnému projektu Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov II.
viac
07.01.2022
Do doučovania žiakov sa v roku 2022 plánuje zapojiť najvyšší počet škôl
Upevnenie vedomostí pre všetky deti - tak zo sociálne znevýhodneného prostredia, ale aj tých, ktoré sú intelektovo nadané, či si potrebujú upevniť jednotlivé poznatky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %