Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
29.01.2021 08:00

Školy pokračujú v režime ako doteraz


Ilustračná snímka.


Na základe rozhodnutia konzília epidemiológov budú od 1. februára 2021 materské školy a školské kluby detí pokračovať tak ako v súčasnosti.


Materské školy budú naďalej otvorené pre deti zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre, ako aj pre rodičov, ktorým povaha práce neumožňuje vykonávať svoje povolanie z domu, formou homeoffice. Otvorené by pre žiakov takýchto rodičov mali byť aj školské kluby detí pre prvý stupeň základných škôl. „Touto cestou apelujem na zriaďovateľov a riaditeľov škôl, aby zabezpečili dostupnosť materských škôl a školských klubov detí na I. stupni základných škôl pre zamestnancov kritickej infraštruktúry a rodičov, ktorí nemôžu pracovať z domu, ak tak doteraz neurobili,“ vyzval šéf rezortu školstva.

Kategórie zamestnancov kritickej infraštruktúry vyplývajú zo zákona č. 45/2011 Z.z. o kritickej infraštruktúre, v prípade nejasností má však konečné slovo zriaďovateľ.

„Ak sa situácia zlepší, očakávame, na základe rozhodnutia konzília epidemiológov, návrat ďalších skupín žiakov k prezenčnému vzdelávaniu od 8. februára,“ priblížil Gröhling. Na ministerstve školstva sa preto pripravuje aktualizácia manuálu, ktorý bude zverejnený začiatkom budúceho týždňa.

Rovnako dôležitou informáciou pre školy a rodičov je termín jarných prázdnin. Z dôvodu zabránenia zvýšeniu mobility sa ich termín meniť nebude. „Plnohodnotné dištančné vzdelávanie bolo pre žiakov, rodičov a učiteľov náročné, a preto je potrebné dať všetkým priestor na oddych. Preto sa jarné prázdniny uskutočnia v riadnych termínoch,“ doplnil šéf rezortu školstva.

Zároveň dodal, že sa pripravuje podpora pre školy, ktoré sa počas jarných prázdnin na základe záujmu rodičov a žiakov rozhodnú organizovať dobrovoľné „Jarné školy“. Fungovať budú podobne ako „letné školy“, ktoré boli veľmi úspešným projektom. Cieľom bude prejsť si so žiakmi potrebné učivo a doplniť vzdelanie v tých v oblastiach a predmetoch, v ktorých majú nedostatky. Prípadné zvýšené náklady, ktoré školám vzniknú, im budú preplatené.

„Ak sa rozhodnú zorganizovať takzvané „Jarné školy“, výdavky im preplatíme v rámci dohodovacieho konania. Tak to bolo aj na jeseň 2020 pri zvýšených nákladoch na organizovanie výučby v skupinách 5+1,“ ozrejmil minister školstva Branislav Gröhling. 

Autor: (minedu.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2020
Žiaci budú môcť v auguste navštevovať letné školy
Žiakom základných a stredných škôl sa začali v stredu letné prázdniny. Počas júla a augusta si budú môcť oddýchnuť od školských povinností. V auguste môžu navštevovať letné školy, na ktoré Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyčlenilo v tomto roku 500 000 eur.
viac
04.01.2021
Informácie pre materské školy
Rezort školstva odporúča všetkým zriaďovateľom materských škôl, aby zvážili možnosť ich prevádzky.
viac
06.08.2021
Štyri župné školy uspeli v ministerskej výzve Modernejšia škola
Štyri stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK uspeli v rámci výzvy Modernejšia škola, ktorú vyhlásil rezort školstva s cieľom zatraktívniť školské prostredie.
viac
10.08.2021
Včera sa spustili Letné školy
Letné školy sa budú konať počas nasledujúcich troch augustových týždňov – t. j. od 9. augusta do 27. augusta 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %