Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
10.04.2021 01:05

Skvelá správa pre bratislavské lesy


Ilustračná snímka, zdroj: bratislava.sk


Začiatkom apríla dostáva Bratislava dobrú správu. Rezort pôdohospodárstva, štátny podnik LESY SR a hlavné mesto SR Bratislava vychádzajú maximálne v ústrety k dlhodobej spoločenskej požiadavke o rozširovaní rekreačných možností prímestských lesov v Bratislave.


Rozloha budúceho bratislavského lesoparku sa vďaka štátnym lesom a spolupráci zúčastnených strán zväčšuje z 3 031 ha na výmeru 7 226,86 ha.

Zrodila sa historická vec. Hlavné mesto SR Bratislava uzavrelo prelomovú dohodu s LESMI SR o obmedzení hospodárenia v štátnych lesoch na území Bratislavy. Uzavretiu dohody predchádzala rozsiahla analýza dopadov a štúdia modifikovania manažmentu lesov vyvolaného posilnením rekreačných funkcií na lesnom celku Lesy SR Bratislava a s výrazným obmedzením celkovej výšky ťažby. Podporné dokumenty vypracoval expertný tím z Lesníckej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene. Ide o prelomové riešenie pri maximálnom využití rekreačnej funkcionality budúceho bratislavského lesoparku.

„Veríme, že rozšírenie bratislavského lesoparku, kde na úkor drevnej produkcie dochádza k trvalému uprednostneniu životodarných funkcií lesa, bude pre takúto zásadnú zmenu spoločenskej paradigmy dobrým príkladom. Táto dohoda predstavuje zásadnú reflexiu dlhodobých spoločenských požiadaviek a významné prírodné miesta hlavného mesta tak konečne budú viac slúžiť všetkým milovníkom prírody. Hospodárenie v týchto lokalitách ustúpi na úkor jednoduchého cieľa priblížiť ľudom väčší kus neobyčajne vzácnej prírody vo veľkomeste. Môžeme to považovať za akýsi predobraz budúcej práce lesníkov,“ uviedol na tlačovej konferencii minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský. Celý proces sa deje za súčinnosti štátneho podniku LESY SR v kooperácii s Mestskými lesmi v Bratislave a hlavným mestom SR Bratislavou.

LESY SR uzavreli prelomovú dohodu s hlavným mestom o obmedzení hospodárenia a využívania lesného celku Lesy SR Bratislava, ktoré sa vzťahuje na väčšiu časť celkového územia lesov na území Bratislavy. Režim bez zásahu sa dotýka 55 % územia Lesného celku LESY SR Bratislava (2 304,36 ha z celkovej rozlohy 4 195,86 ha). Zvyšok hospodárenia však bude prírode blízkym spôsobom, a to s hlavným cieľom, udržať tieto lesy zdravé a bezpečné pre ďalšie generácie. 

Dňa 8. apríla 2021 tak došlo k oficiálnemu podpísaniu dohody o obmedzení hospodárenia a využívania lesného celku Lesy SR Bratislava. Úsilie v prospech obyvateľov Bratislavy a jej návštevníkov je definitívne spečatené.

Podrobnejšie informácie sú k dispozícii TU 

Autor: Zdroj: mparv, zmos


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.10.2016
Prvý domček na strome s možnosťou prenocovania nájdete pod Kačínom
Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal v stredu (5. 10.) slávnostne otvoril domček na strome v bratislavských mestských lesoch, v ktorom sa bude možné aj ubytovať. Domček na strome (Tree house) je prvý nielen v Bratislave, ale aj na Slovensku, ktorý ponúka takúto možnosť.
viac
29.11.2016
Na ostrove Sihoť pokračuje výsadba 600 nových stromov topoľa čierneho
Na bratislavskom ostrove Sihoť, území významného, strategického a najstaršieho vodárenského a vodohospodárskeho zdroja, sa dnes začalo s ďalšou etapou výsadby nových stromov.
viac
17.07.2017
Obľúbený areál v bratislavskom lesoparku je komplexne zrekonštruovaný
Nový altánok, lavičky, gril či atrakcie pre deti. To všetko nájdete v novo zrekonštruovanom areáli Červený kríž v bratislavskom lesoparku. Rekonštrukciu tohto obľúbeného turistického miesta po 21 rokoch zrealizovalo hlavné mesto v spolupráci s Mestskými lesmi v Bratislave.
viac
13.12.2021
Nové Mesto hľadá vhodné priestory či pozemky pre novú škôlku
Bratislavské Nové Mesto hľadá nové priestory či pozemky pre novú materskú školu. Najpálčivejší problém s kapacitami má mestská časť najmä na Kramároch a Kolibe, kde má v súčasnosti zriadené tri škôlky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %