Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.07.2018 02:00

Sláveniu Porciunkule bude predchádzať jarmok a súťaž vo varení guláša


Ilustračná snímka, zdroj: Nové Zámky - fotoalbum


Mestský jarmok spojený s bohatým kultúrnym programom a rôznymi sprievodnými podujatiami bude v Nových Zámkoch predchádzať sláveniu cirkevného sviatku Porciunkula. Koncerty a vystúpenia folklórnych súborov budú na Hlavnom námestí od 26. do 28. júla.


Ako informovala radnica, návštevníci jarmoku sa môžu tešiť na koncerty skupín Nešlapeto, Dominika Titková & Friends, Hex či speváčky a hudobníčky Zuzany Smatanovej. Predstaví sa aj maďarská kapela Dolly Roll či spevák Balázs Fecó. Program doplní vystúpenie folklórneho súboru Zámčan a jeho hostí. V parku na Bernolákovom námestí sa 28. júla chystá tradičná súťaž vo varení guláša.       

Tradícia jarmočných osláv, ktoré sa konajú týždeň pred slávením cirkevného sviatku, siaha v Nových Zámkoch ďaleko do histórie. V kostoloch slávia veriaci Porciunkulu 1. a 2. augusta. Pre rád Františkánov ide o jeden z najvýznamnejších sviatkov. Jeho názov je totožný s názvom kostolíka Anjelskej Panny Márie na námestí Spoleto neďaleko Assisi. V minulosti bol po latinsky nazývaný Portiuncula, z čoho neskôr vznikol zľudovený názov sviatku Porciunkula.       

Práve na mieste, kde kostolík stojí, sa mal v roku 1216 pri modlitbe zjaviť svätému Františkovi Ježiš so svojou matkou. František pred Bohom vyjadril svoju túžbu dať každému človeku na svete možnosť zomrieť s istotou, že pôjde do neba. Dátum 2. august 1216 je dňom, kedy svätý František získal od pápeža Honoriusa III. privilégium dávať veriacim odpustky práve v Portiuncule, teda v kaplnke Anjelskej Panny Márie v Assisi.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2018
Celkové víťazstvo v súťaži ZlatyErb.sk patrí webom dvoch samosprávnych krajov
Celkové víťazstvo a hlavná cena Grand Prix eSlovensko v súťaži ZlatyErb.sk o najlepšiu internetovú stránku samospráv za rok 2018 patrí internetovým webom Prešovského samosprávneho kraja a Trenčianskeho samosprávneho kraja.
viac
10.07.2019
Sviatok Porciunkula prinesie opäť jarmok aj súťaž vo varení guláša
Mestský jarmok, kultúrne vystúpenia i súťaž vo varení guláša ponúkne aj tento rok slávenie cirkevného sviatku Porciunkula. Podujatie, ktoré organizuje mesto Nové Zámky so svojimi partnermi, potrvá od 25. do 27. júla.
viac
08.12.2020
Mesto pomôže s financovaním trafostanice na zimnom štadióne
Mesto Nové Zámky pomôže prevádzkovateľovi zimného štadióna s investíciou do novej trafostanice. Mestskí poslanci na svojom rokovaní ešte koncom novembra schválili združenie financií na vybudovanie nového zariadenia.
viac
03.02.2021
Developer vyhlásil súťaž na najlepší návrh pešieho mosta cez Dunaj
Developer J&T Real Estate (JTRE) vyhlásil v spolupráci so Stavebnou fakultou a Fakultou architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave i Katedrou architektonickej tvorby Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave študentskú súťaž na najlepší návrh pešieho mosta cez Dunaj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %