Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
26.05.2016 10:25

Slávnostné otvorenie NKP Juhovýchodný bastión Holíčskeho zámku


Na snímke rekonštrukcia poškodeného múra bastiónu Holíčskeho zámku, na ktorú radnica získala dotácie z Úradu vlády a európskych fondov. Foto TASR – Martin Palkovič.


Slávnostné otvorenie Juhovýchodného bastiónového opevnenia, ktorého rekonštrukcia bola podporená z projektu Chránime kultúrne dedičstvo pre budúce generácie a z prostriedkov Finančného mechanizmu EHP a spolufinancovaná zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.


Otvorenie sa uskutoční v piatok 27. mája o 14.00 h na zámku v Holíči. Výška projektového grantu predstavuje sumu 640 039 eur. Správcom Programu Zachovanie a revitalizácia kultúrneho a prírodného dedičstva a podpora rozmanitosti v kultúre je Úrad vlády SR.       

Juhovýchodný bastión je súčasťou národnej kultúrnej pamiatky Holíčsky kaštieľ – jeho stav bol od roku 2010 dezolátny. Revitalizáciou a rekonštrukciou bastiónu dosiahlo mesto Holíč bezbariérové sprístupnenie ďalšej časti areálu Holíčskeho kaštieľa pre širokú verejnosť a vytvorilo tak možnosť využívať bastión pre kultúrno-spoločenské aktivity mesta. Obnova juhovýchodného bastiónu pozostávala zo štyroch etáp - v prvých dvoch išlo hlavne o statické zaistenie stien opevnenia. V tretej etape sa uskutočnil archeologicko-historický výskum a v poslednej, štvrtej etape sa pracovalo na parkovej úprave, výsadbe stromoradia a vytvorení podmienok pre výstavnú expozíciu.       

Projekt nadväzoval na už zrealizovanú rekultiváciu a obnovu zámockej vodnej priekopy, ktorá v súčasnosti slúži na obľúbenú atrakciu návštevníkov - člnkovanie sa okolo Holíčskeho kaštieľa. Revitalizáciou juhovýchodného bastiónu sa spriechodnia zámocké vodné valy bez obmedzenia.       

Do budúcnosti plánuje mesto Holíč využívať bastión pre potreby Mestského múzea a galérie s vybudovanou vonkajšou muzeálnou expozíciou. Bastión môže slúžiť aj na rôzne sympóziá, výstavy a podobne. Už počas tohoročnej turistickej sezóny je v zrekonštruovanom juhovýchodnom bastióne inštalovaná expozícia s názvom Holíčski panovníci, ktorá mapuje panovníkov na Holíčskom panstve od 13. storočia.           

TASR o tom dnes informovali z tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.05.2016
V Šimonovanoch otvorili jeden z najstarších kaštieľov na Slovensku
Vodný hrad v Partizánskom, jeden z najstarších kaštieľov na Slovensku svojho druhu, slávnostne otvorili a sprístupnili verejnosti.
viac
17.02.2022
Obnova kaštieľa z nórskych fondov sa môže začať
V Jelšave v okrese Revúca sa už čoskoro začne rekonštrukcia severozápadnej časti coburgovského kaštieľa, na ktorú samospráva získala takmer milión eur z Nórskeho finančného mechanizmu.
viac
14.05.2022
Turistickú sezónu v Holíči otvorí festival aj večerné prehliadky zámku
V sobotu (14. 5.) slávnostne otvoria v Holíči na zámku turistickú sezónu na Záhorí. Súčasťou otvorenia turistickej sezóny bude aj Noc v múzeu.
viac
11.03.2024
Zrekonštruovaný Šerédyho kaštieľ chce obec sprístupniť v júni
Vynovený renesančný Šerédyho kaštieľ zo 16. storočia v Zborove v okrese Bardejov, ktorého súčasťou bude muzeálna časť, chce obec sprístupniť pred letnou turistickou sezónou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %