Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.05.2016 01:07

Slnko dostane čiernu pehu, prechod Merkúra sa dá pozorovať aj zo Slovenska


Ilustračná snímka: (int)


Aj zo Slovenska bude možné v pondelok (9. 5.) popoludní pozorovať prechod planéty Merkúr popred slnečný disk. Ide o vzácny astronomický úkaz, ktorý nastáva asi 13-krát za storočie.


Slováci ho mohli naposledy zažiť v máji 2003. Ďalšia príležitosť nastane v novembri 2019, prechod však bude viditeľný len čiastočne. Celý bude viditeľný zase až v roku 2032.       

Vesmírne divadlo sa začne v pondelok o 13.12 h stredoeurópskeho letného času a skončí sa o 20.40 h, teda už po západe Slnka. "Mierne zvýhodnení sú pozorovatelia na západe nášho územia, kde Slnko zapadá o 23 minút neskôr ako na krajnom východe. Keďže uhlový priemer Merkúra je malý, bez ďalekohľadu ho neuvidíme, keďže bude 157-krát menší ako zdanlivý priemer Slnka," hovorí Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov.       

Najbezpečnejším spôsobom pozorovania je podľa jeho slov priemet v zatemnenej miestnosti. "Pri priemere Slnka 25 cm bude Merkúr ako malý čierny kotúčik s priemerom len 1,6 mm. Ak chceme pozorovať priamo, umiestnime pred objektív ďalekohľadu kvalitný filter, napríklad vizuálnu fóliu Astrosolar. Odporúčané minimálne zväčšenie ďalekohľadu je 50-násobné," radí Rapavý.       

Upozornil, že filter sa nikdy nesmie vkladať do blízkosti okulára, pretože hrozí jeho poškodenie, prasknutie a vážne poškodenie zraku. "Pri fotografickom pozorovaní je potrebné použiť objektív s ohniskovou vzdialenosťou aspoň 1 m, prípadne fotografovať v projekcii za okulárom. Ani pri fotografovaní nikdy nedávajme filter do blízkosti ohniska ďalekohľadu," doplnil.       

Prvý prechod Merkúra pozoroval a publikoval 7. novembra 1631 v Paríži Pierre Gassendi. "Merkúr má svoje meno od Rimanov, podľa ich boha obchodu a cestovania. Naši predkovia ho volali Dobropán. Jeho nájdenie na oblohe nie je celkom jednoduché, keďže sa od Slnka uhlovo vzďaľuje nanajvýš na 28 stupňov a je teda viditeľný len na večernej alebo rannej súmračnej oblohe. Traduje sa, že Merkúr dokonca nevidel ani Mikuláš Kopernik, no je to veľmi nepravdepodobné," priblížil Rapavý.       

V tomto roku bude možné Merkúr vidieť na večernej oblohe po západe Slnka, okolo 16. augusta a 11. decembra. Na rannej oblohe pred východom Slnka, okolo 5. júna a 28. septembra. Z nich najvýhodnejšie podmienky sú na prelome septembra a októbra.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2017
Indická raketa vyniesla do vesmíru prvú slovenskú družicu
Slovenská kozmonautika urobila dnes ráno ďalší krok do vesmíru. Z vesmírneho strediska Šríharikota totiž odštartovala indická raketa PSLV-C38, ktorá na orbit vyniesla 31 družíc, medzi ktorými je aj prvá slovenská družica skCUBE.
viac
18.07.2020
Kométu NEOWISE bude na oblohe sprevádzať aj sedem planét slnečnej sústavy
Hlavnou astronomickou udalosťou týchto dní je mimoriadne jasná kométa C/2020 F3 NEOWISE. Zážitok z jej pozorovania však umocní ďalší zaujímavý jav, možnosť vidieť na oblohe všetky planéty slnečnej sústavy.
viac
21.12.2020
Zimný slnovrat nastane v pondelok 21. decembra
Zimný slnovrat, teda aj najkratší deň roka, nastane tento rok v pondelok 21. decembra. Presne o 11.02 h stredoeurópskeho času (SEČ) sa začne astronomická zima.
viac
21.12.2022
Zimným slnovratom sa začína astronomická zima
Zimný slnovrat nastane toho roku v stredu 21. decembra o 22.48 h stredoeurópskeho času (SEČ). V tomto okamihu sa začne astronomická zima.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %