Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
03.12.2019 12:10

Slováci môžu vybrať 24 regionálnych projektov, ktoré získajú 120-tisíc eur


Ilustračná snímka: Nadácia VÚB


Odvčera prebieha verejné hlasovanie, ktoré má za cieľ rozhodnúť o grantovej podpore pre 24 najžiadanejších projektov v rámci tohto ročníka programu Komunitné granty.


Nadácia VÚB rozdelí medzi 3 víťazné nápady v každom z 8 krajov Slovenska pripravený balík 120-tisíc eur. Ľudia, ktorým nie je život vo svojom okolí ľahostajný, môžu dať svoj hlas konkrétnemu projektu z oblasti komunitnej filantropie či ochrany životného prostredia prostredníctvom stránky www.komunitnegranty.sk. Čas na to majú do 15. decembra.

Na príležitosť zapojiť sa do v poradí piateho ročníka jednej z najvýraznejších verejných iniciatív Nadácie VÚB zareagovalo spolu 269 žiadateľov. „Tentokrát sme komunity vyzvali k tomu, aby prišli s nápadmi ako pomôcť v dvoch pre nás kľúčových oblastiach. Chceli sme, aby preukázali svoj cit a pripravenosť pomôcť slabším a tiež zodpovednosť za ochranu životného prostredia a spoločného prírodného dedičstva,“ hovorípredseda správnej rady Nadácie VÚB Alexander Resch a dodáva: „Teší nás množstvo kvalitných projektov, ktoré sa s nami komunity rozhodli zdieľať. Zároveň máme dobrý pocit z posunu v tejto iniciatíve. Víťazné komunitné nápady budú tentokrát zamerané na pomoc svojmu okoliu a vzájomnú spoluprácu lokálnych subjektov ešte výraznejšie než doposiaľ.“

Aktívne skupiny susedov, občianske zduženia, školy či obce poslali v prvom kole programu spolu 145 projektov venovaných práci so znevýhodnenými skupinami, hendikepovanými spoluobčanmi či seniormi a spolu 124 projektov deklarujúcich snahu pričiniť sa o čistejšie a zelenšie životné prostredie. Najviac projektov predložili obyvatelia Bratislavského a Banskobystrického kraja.

48 projektov na hlasovacej stránke

Všetky projekty posúdila nezávislá odborná komisia a podľa regionálneho zámeru ich realizácie vybrala z každého kraja Slovenska šesticu, ktorá postupuje do ďalšieho kola. Popisy týchto 48 projektov sú k dispozícii na stránke www.komunitnegranty.sk, kde je im možné do 15. decembra prideliť hlas. "Všetkých spolupatričných ľudí pozývame pozrieť sa, či medzi projektami nie sú také, ktorých zámerom je urobiť niečo užitočné práve v ich vlastnej obci, mestskej časti, či v komunite, do ktorej sami patria. Každý sa môže touto formou prihovoriť za ktorýkoľvek z nápadov naprieč Slovenskom, v ktorom vidí najväčší zmysel,“ pozýva Alexander Resch.

Trom projektom z každého kraja, ktoré získajú najviac hlasov verejnosti, venuje Nadácia VÚB grant až do výšky 5 000 eur. Spolu 24 víťazných projektov programu Komunitné granty s podtitulom „120 000 eur pre komunity, ktoré chcú pomáhať,“ bude realizovaných v období od jari do jesene budúceho roka. K dnešnému dňu prerozdelila Nadácia VÚB touto formou na riešenia pre lepší život v komunitách Slovenska už viac ako 430-tisíc eur.

 

Autor: Nadácia VÚB


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2017
Z Komunitných grantov vznikne Montessori dielnička i ihrisko pre deti
Obyvatelia miest a obcí v Nitrianskom kraji vybrali tri projekty, ktoré získajú grant 3000 eur na realizáciu nápadu zameraného na zlepšenie komunitného života v kraji.
viac
17.01.2019
Otvárajú sa granty na komunitné projekty s účasťou dobrovoľníkov z VÚB
Začiatok roka prináša opäť príležitosť predložiť nápady na kúsok pozitívneho posunu vo svojom okolí. Mimovládne organizácie, školy, centrá voľného času či miestne samosprávy sa môžu uchádzať o grant pre svoje regionálne komunitné projekty z celkového balíka 30--tis. eur od Nadácie VÚB.
viac
14.05.2019
Do verejného hlasovania za okres Ilava postúpilo osem jedinečných projektov
Do polovice mája budú v jednotlivých okresoch prebiehať verejné zvažovania projektov, v ktorých jednotlivé subjekty žiadajú o finančnú podporu v rámci Participatívneho-komunitného rozpočtu (PaKR) TSK. Počas druhého májového piatku bolo do hlasovania posunutých 8 originálnych zámerov z okresu Ilava.
viac
02.06.2023
O grant v súťaži Poklady Slovenska sa uchádza deväť pamiatok
O grant na obnovu či reštaurovanie vo výške 30.000 eur sa v 14. ročníku súťaže Poklady Slovenska uchádza deväť historických pamiatok. O víťazovi môže verejnosť rozhodnúť prostredníctvom online hlasovania do 15. júna. Informovali o tom organizátori.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %