Ilustračná snímka, zdroj: SHUTTERSTOCK
K tomu treba ešte prirátať aj hotové jedlá. Odhalil to prieskum enviromagazínu EkoRestart.sk
Plytvanie potravinami je tichý, no o to naliehavejší problém. Nový prieskum, ktorý realizoval enviromagazín EkoRestart.sk, odhaľuje, že Slováci si čoraz viac uvedomujú hodnotu jedla – no zároveň bojujú s neplánovanými nákupmi, zvyškami v chladničke a strachom z potravín po dátume trvanlivosti.
Do anonymného dotazníka sa zapojilo 378 domácností z celého Slovenska. Výsledky ukazujú, že viac než polovica ľudí potravinami plytvá len výnimočne, no zvyšok bojuje s pravidelným vyhadzovaním. Najčastejšie končí v odpade pečivo, ovocie a hotové jedlá.
„Zo starého chleba robíme strúhanku, zo zvyškov ovocia smoothie. Nič nevyhadzujeme, všetko sa dá využiť,“ uviedol jeden z respondentov.
Čo hovoria výsledky prieskumu?
- Pečivo vyhadzuje 58 % domácností
- Nasleduje ovocie (49 %), zelenina (45 %), hotové jedlá (41 %) a mliečne výrobky (36 %)
- Denné alebo týždenné plytvanie priznáva 31 % domácností (Denné plytvanie 2 % domácností, týždenné plytvanie 29 %)
- Mesačne plytvá 18 %
- Takmer nikdy alebo nikdy – 51 % domácností (Takmer nikdy 38 %, Nikdy 13 %)
Najčastejšie dôvody plytvania:
- Potraviny sa pokazia alebo sa na ne zabudne
- Rôzne chute v domácnosti
- Nesprávne skladovanie
- Impulzívne nakupovanie alebo „výhodné akcie“
Ľudia navrhli riešenia:
- Lepšie plánovanie nákupov a varenia
- Možnosť darovať jedlo jednoduchým spôsobom
- Viac receptov na spracovanie zvyškov
- Menšie balenia v obchodoch
Viac informácií nájdete na webe EkoReštart.sk.