Envi-pak

Slováci nechcú plytvať jedlom. Najčastejšie však vyhadzujú pečivo a ovocie

Slováci nechcú plytvať jedlom. Najčastejšie však vyhadzujú pečivo a ovocie Slováci nechcú plytvať jedlom. Najčastejšie však vyhadzujú pečivo a ovocie

Plytvanie potravinami je tichý, no o to naliehavejší problém. Nový prieskum, ktorý realizoval enviromagazín EkoRestart.sk, odhaľuje, že Slováci si čoraz viac uvedomujú hodnotu jedla – no zároveň bojujú s neplánovanými nákupmi, zvyškami v chladničke a strachom z potravín po dátume trvanlivosti.

Do anonymného dotazníka sa zapojilo 378 domácností z celého Slovenska. Výsledky ukazujú, že viac než polovica ľudí potravinami plytvá len výnimočne, no zvyšok bojuje s pravidelným vyhadzovaním. Najčastejšie končí v odpade pečivo, ovocie a hotové jedlá.

„Zo starého chleba robíme strúhanku, zo zvyškov ovocia smoothie. Nič nevyhadzujeme, všetko sa dá využiť,“ uviedol jeden z respondentov.

Čo hovoria výsledky prieskumu?

- Pečivo vyhadzuje 58 % domácností

- Nasleduje ovocie (49 %), zelenina (45 %), hotové jedlá (41 %) a mliečne výrobky (36 %)

- Denné alebo týždenné plytvanie priznáva 31 % domácností (Denné plytvanie 2 % domácností, týždenné plytvanie 29 %)

- Mesačne plytvá 18 %

- Takmer nikdy alebo nikdy – 51 % domácností (Takmer nikdy 38 %, Nikdy 13 %)

Najčastejšie dôvody plytvania:

- Potraviny sa pokazia alebo sa na ne zabudne

- Rôzne chute v domácnosti

- Nesprávne skladovanie

- Impulzívne nakupovanie alebo „výhodné akcie“

Ľudia navrhli riešenia:

- Lepšie plánovanie nákupov a varenia

- Možnosť darovať jedlo jednoduchým spôsobom

- Viac receptov na spracovanie zvyškov

- Menšie balenia v obchodoch

Viac informácií nájdete na webe EkoReštart.sk.