Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.03.2020 07:30

Slovákom je od pondelka umožnený tranzit územím Českej republiky


Ilustračná snímka: (tasr).


Občanom SR je od pondelka (30. 3.) od polnoci umožnený tranzit územím Českej republiky. Podmienkou tranzitu je však, že sa uskutoční v čo najkratšom čase len s nevyhnutnou prestávkou a počas celého tranzitu územím Česka platí povinnosť mať zakrytý nos a ústa rúškom alebo šatkou.


Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR na svojom webe s tým, že sa musia splniť aj ďalšie povinnosti.      

V rámci individuálneho tranzitu pozemnou dopravou bude podľa rezortu diplomacie Slovákom umožnený tranzit za predpokladu, že sa pri vstupe na územie Česka preukážu nótou Veľvyslanectva SR v Prahe. „Je potrebné, aby žiadateľ o návrat do SR tranzitom cez územie ČR požiadal minimálne 48 hodín pred plánovanou cestou príslušné veľvyslanectvo SR v krajine, z ktorej plánuje odchod, o vystavenie uvedenej nóty. Každá prepravovaná osoba je povinná predložiť samostatnú nótu vystavenú na jej meno,” upozorňuje MZVaEZ SR.      

V prípade tranzitu osobným vozidlom žiadateľ k žiadosti zašle aj údaje ako meno a priezvisko, dátum narodenia a číslo cestovného dokladu, dátum a miesto vstupu a výstupu do z Česka, evidenčné číslo vozidla a plánovanú trasu cez územie ČR po hranicu so SR.      

V prípade tranzitu vnútroštátnou autobusovou alebo vlakovou dopravou cez územie ČR z tretieho štátu je žiadateľ k žiadosti rovnako povinný zaslať aj údaje ako meno a priezvisko, dátum narodenia a číslo cestovného dokladu, miesto vstupu a výstupu do a z Česka a plánovanú trasu vnútroštátnej dopravy ČR po hranicu so SR. MZVaEZ SR v prípade, že žiadateľ nestihne požiadať o vystavenie nóty z časových alebo iných dôvodov, odporúča využiť tranzit inou cestou, mimo územia ČR.      

Od pondelka polnoci sa tiež výrazne sprísni tranzit pre občanov SR z Letiska Václava Havla v Prahe na Slovensko. „Individuálne prílety slovenských občanov síce budú naďalej možné na základe notifikácií prostredníctvom verbálnych nót, avšak tranzit individuálne prilietajúcich občanov SR z Letiska V. Havla v Prahe na územie SR bude organizovaný MZVaEZ SR, a to autobusmi, nakoľko nie je možnosť ďalej pokračovať individuálnou prepravou,” spresnil rezort diplomacie. Pristavenie autobusov bude zabezpečené od pondelka a odchody budú o 11.00 a 23.00 h.      

„Občania SR v čase medzi príletom a odchodom autobusu by mali mať umožnený pohyb v priestoroch letiska s rúškom, ktoré musia mať aj počas celého tranzitu cez ČR,” uviedlo ministerstvo.      

Na svojom webe uvádza aj pokyny pre organizované repatriácie občanov SR cez letisko Václava Havla v Prahe.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.02.2020
Facebook spúšťa na Slovensku a v ČR "fact-checkingový" program
Spoločnosť Facebook v utorok (11. 2. 2020) oznámila spustenie svojho „fact-checkingového“ programu na Slovensku a v Českej republike v spolupráci s Agence France-Presse (AFP).
viac
18.05.2020
Primátori južných regiónov žiadajú, aby bolo súčasťou mini Schengenu aj Maďarsko
Primátori južných prihraničných regiónov žiadajú vládu, aby v prípade vytvorenia takzvaného mini Schengenu bolo súčasťou otvorenia hraníc aj Maďarsko.
viac
28.10.2020
Kamery - využitie na monitorovanie hustoty a počtu osôb pred odberným miestom
Kamery obcí a miest a ich prípadné využitie na monitorovanie hustoty a počtu osôb pred testovacím odberným miestom pri plošnom testovaní – usmernenie.
viac
13.08.2021
V oravskej obci vznikne centrum prevencie
Oravská obec Habovka vybuduje centrum prevencie pred nákazlivými ochoreniami. Sídliť bude v doposiaľ nevyužívanej kancelárii budovy obecného úradu. Pôjde o výsledok projektu cezhraničnej spolupráce s obcou Hustopeče v Juhomoravskom kraji. Za obec o tom informoval Miroslav Žabenský.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %