Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
29.06.2021 10:20

Slovenská ekonomika po druhej vlne ožíva


Ilustračná snímka.


Ekonomika ustála druhú vlnu pandémie len s miernymi škodami a zotaví sa už v tomto roku. Rast HDP dosiahne 4,6 % a dobehne v druhej polovici roku svoju predkrízovú úroveň.


Vyplýva to z aktuálnej makroekonomickej prognózy Inštitútu finančnej politiky na roky 2021 – 2024. Naďalej však pretrváva vyššia miera neistoty ohľadom budúceho vývoja pandémie. Naopak, pozitívnejší vývoj oproti prognóze by mohlo priniesť rýchlejšie rozpúšťanie úspor z úvodu roka do zvýšenej spotreby domácností.

Pandémia presunula globálne preferencie spotrebiteľov od služieb k tovarom, čo v tomto roku podporí svetový obchod, priemyselnú výrobu a teda aj slovenský export. Aj vďaka tejto zmene spôsobila druhá vlna pandémie menší prepad slovenskej ekonomiky a jej zotavenie sa tak presunie už do aktuálneho roku.

Druhá vlna pandémie sa podpísala hlavne pod prepad spotreby slovenských domácností v úvodných mesiacoch tohto roka. V druhom štvrťroku sa ale začal domáci dopyt výrazne zotavovať, čo podporuje aj ekonomický rast. „Vládne opatrenia stabilizovali disponibilné príjmy domácností počas pandémie, mzdy boli odolnejšie v porovnaní s v prvou vlnou pandémie,“ uvádza Inštitút finančnej politiky vo svojej makroekonomickej prognóze. Rástlo tak aj množstvo úspor a vkladov v bankách. Uvoľnenie opatrení preto motivuje ľudí k nákupov a tržby obchodu stúpajú. Tvorba úspor domácností sa tak po výraznom raste začne počas roka znižovať a vracať do normálu. K tomu prispeje aj pokračujúca vakcinácia, ktorá by mala znížiť negatívny vplyv prípadnej tretej vlny pandémie.

V roku 2022 by mal podľa IFP pokračovať rast ekonomiky na úrovni 5 % podporený Plánom obnovy aj pokrízovým oživením súkromných investícií.

Riziká prognózy sú na pozitívnej aj negatívnej strane. Tým negatívnym je vyššia miera neistoty ohľadom budúceho vývoja pandémie. IFP ale predpokladá, že vďaka očkovaniu by bol vplyv prípadnej tretej vlny len polovičný a ekonomiku by dočasne spomalil v roku 2021 o 0,5 p.b. Naopak, pozitívnejší vývoj oproti prognóze by mohlo priniesť rýchlejšie míňanie úspor spotrebiteľov z úvodu tohto roka. To by znamenalo vyššiu súkromnú spotrebu a rast HDP cez 5 % ešte v tomto roku.

https://www.mfsr.sk/sk/financie/institut-financnej-politiky/ekonomicke-prognozy/makroekonomicke-prognozy/56-zasadnutie-vyboru-makroekonomicke-prognozy-jun-2021.html

Autor: (MF SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2021
Plán obnovy nie je dar - kľúčové je pripraviť sa na jeho implementáciu v praxi
Po dokončení Plánu obnovy a odolnosti Slovenska, ktorý aktuálne posudzuje Európska komisia, čaká krajinu ešte náročnejšia časť - dobre sa pripraviť na jeho implementáciu v praxi a to kvalitným Zákonom o mechanizme na podporu obnovy a odolnosti a nastavením efektívnej implementačnej štruktúry.
viac
04.11.2021
Na Slovensku by mohlo vzniknúť približne 5000 parkovacích miest pre bicykle
Na Slovensku by mohlo vzniknúť približne 5000 parkovacích miest pre bicykle, predovšetkým v okolí železničných staníc. V súvislosti s prezentovaním Plánu obnovy a odolnosti SR to v Košiciach uviedol predseda vlády Eduard Heger.
viac
03.12.2021
ZMOS uplatnil zásadné pripomienky k systému implementácie plánu obnovy
Združenie miest a obcí Slovenska uplatnilo zásadné pripomienky k návrhu systému implementácie Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky, ktoré adresovalo Úradu vlády SR.
viac
17.12.2021
ZMOS na rokovaní k Plánu obnovy v oblasti vzdelávania
Tento týždeň sa uskutočnilo rokovanie k plánu obnovy v oblasti vzdelávania zástupcov samospráv s ministrom školstva a predsedom vlády SR na pôde Úradu vlády SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %