Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.01.2020 05:05

Slovenská národná galéria bude mať financie na dokončenie


Ilustračná snímka, zdroj:Martin Deko


Ministerka kultúry Ľubica Laššáková sa usiluje o to, aby sa rekonštrukčné práce objektov vysokej kultúrnej a spoločenskej hodnoty dokončili čo najskôr.


Vláda SR na stredajšom rokovaní schválila ministerkin Návrh na rozšírenie a aktualizáciu Investičnej akcie – Rekonštrukcia, modernizácia a dostavba areálu Slovenskej národnej galérie v Bratislave. Stavebné práce v hodnote 26 800 000 eur budú ukončené koncom roka 2021.

„Strategickým cieľom Ministerstva kultúry SR je, aby Slovenská republika umožnila svojej jedinej národnej fondovej galérii v zriaďovateľskej pôsobnosti štátu profesionálne fungovať v oblasti sprostredkovania vizuálneho umenia širokému spektru odbornej a laickej verejnosti. Zároveň bude možné bezpečne uložiť zbierkové predmety vo vlastníctve štátu nevyčísliteľnej historickej, kultúrnej, umeleckej a dokumentačnej hodnoty v objekte Depozitárneho domu,“ informovala na rokovaní vlády ministerka Ľubica Laššáková.

Slovenská národná galéria (SNG) je jednou z erbových inštitúcii v zriaďovateľskej pôsobnosti štátu. Návrh investície na jej rekonštrukciu vláda schválila ešte v roku 2007, ten bol pozdržaný z dôvodu ekonomickej krízy (2009). Kvôli obštrukciám spôsobenými odkrytím reálneho stavu rekonštruovaných objektov však nebolo možné zámer zmysluplne ukončiť v plánovanom termíne a zabezpečiť bezpečnosť prevádzky priestorov. Plánované práce nezahŕňali projektovú prípravu realizácie interiéru areálu a ani jeho dodanie.

Vláda Petra Pellegriniho dnes v tejto súvislosti schválila iniciatívny materiál Ministerstva kultúry SR Návrh na rozšírenie a aktualizáciu Investičnej akcie – Rekonštrukcia, modernizácia a dostavba areálu Slovenskej národnej galérie v Bratislave. Návrhpredlžuje obdobie realizácie a rozširuje plán o projektovú prípravu vnútorného a vonkajšieho interiéru budov v bratislavskom areáli SNG. Aktualizoval sa aj rozpočet. Celková výška finančných prostriedkov bude predstavovať 26 800 000 eur. V roku 2020 bude zo štátneho rozpočtu uvoľnených 14 300 000 eur a v roku 2021 zvyšných 12 500 000 eur.

„Vedenie SNG s potešením prijalo správu o výsledku dnešného rokovania vlády, o to viac, že rekonštrukcia nie je len obnovou chátrajúcich budov. Je to komplexný reštart a jedinečná možnosť ukázať, čo to znamená, byť modernou galerijnou a kultúrnou inštitúciou v digitálnom veku,“ povedala generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá.

V snahe prerobiť SNG na modernú, verejnosti otvorenú fondovú inštitúciu, rezort kultúry plánuje pripraviť na rokovanie vlády SR ešte samostatný materiál na dodanie potrebného vybavenia pre interiér SNG (expozície, výstavných priestorov, knižnice, archívu, depozitárov či informačného systému pre navigáciu návštevníka).

Autor: (ts-mksr-Pavol Čorba, hovorca)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.10.2020
Schválená novela zákona „zachraňuje“ OOCR
V súvislosti s ochorením COVID-19 vláda SR včera schválila novelu zákona o cestovnom ruchu v skrátenom legislatívnom konaní.
viac
12.12.2020
Vláda schválila výdavky za záchranné práce pre prírodnú rezerváciu Tiesňavy
Vláda SR na svojom rokovaní schválila úhradu výdavkov za vykonané záchranné práce počas 27 vyhlásených mimoriadnych situácií v celkovej hodnote viac ako 600 tisíc eur. Z tohto balíku vyčlenila viac ako 56 tisíc na pád skaly nad cestou v prírodnej rezervácii Tiesňavy v obci Terchová.
viac
08.04.2021
Ďalšie zdroje do schémy pomoci na podporu cestovného ruchu
Vláda na včerajšom rokovaní schválila požiadavku rezortu dopravy o navýšenie financií určených na pomoc gastroprevádzkam a ďalším podnikateľom v sektore cestovného ruchu. Vďaka tomu bude môcť rezort spustiť ďalšiu etapu Schémy minimálnej pomoci do 200 tisíc eur.
viac
09.12.2021
Vláda schválila finančnú pomoc obci Rudno nad Hronom
V máji tohto roka výdatné zrážky spôsobili, že sa nad obcou pretrhla hrádza. Voda zaplavila celé Rudno a miestami dosahovala výšku viac ako meter. Živel si vyžiadal aj ľudský život.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %