Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
06.09.2019 12:05

Slovenská Praha buduje Múzeum husitov, otvorí ho na budúci rok


Vstup do obce Praha v lečeneckom okrese


Z regionálnej pomoci, ktorú vláda SR vyčlenila vybraným subjektom pri svojom nedávnom výjazdovom zasadaní v okrese Lučenec, sa ujde aj jednej z najmenších obci v regióne - Prahe.


 Dedina, ktorá bola pravdepodobne založená českými bratríkmi v 15. storočí, dostane viac ako 8000 eur na založenie Múzea husitov.       

"Už vlani sme získali od vlády 10 000 eur na prvú časť rekonštrukcie rodinného domu, kde múzeum bude. Z príspevku sme obnovili dve miestnosti. Ďalšie dve izby prídu na rad teraz," povedal TASR starosta Erik Marčok.       

Keďže vznik dedinky, nachádzajúcej sa asi sedem kilometrov od Haliče, sa spája s pobytom pohusitských, bratríckych oddielov v Novohrade, aj exponáty majú byť prevažne z tohto obdobia. "My sami máme iba kalich, ktorý pochádza z tej doby, používaný pri bohoslužbách v našom evanjelickom kostole. Ďalšie predmety by sme ale mali získať z Husitského múzea v Tábore, prípadne z ďalších múzeí v Novohrade," priblížil starosta.       

Celý objekt nového múzea by chceli mať zrekonštruovaný do začiatku zimy. Otvorenie plánujú v priebehu nasledujúceho roka.       

Prvá písomná zmienka o slovenskej Prahe je z roku 1451. Obec patrila haličskému hradnému panstvu. Obyvatelia sa zaoberali poľnohospodárstvom a dobytkárstvom. V nedávnom období obec udržiavala družobné styky s jednou s mestských častí českého hlavného mesta. Určitý čas po roku 2000 dokonca premávala zo slovenskej Prahy do tej českej aj priama autobusová linka.       

V dedine so 78 obyvateľmi sú dve kultúrne pamiatky: evanjelický kostol z roku 1856 a ľudová stavba márnice z roku 1789, kde sa podľa rozprávania miestnych údajne konala aj prvá pitva v Novohrade.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2019
Obec pripravuje zriadenie Domu ľudových tradícií
Obec Močenok v okrese Šaľa chce zriadiť Dom ľudových tradícií. Plánuje v ňom zachovať pre ďalšie generácie zbierku pracovného náradia, nástrojov, dobového bývania, odievania či ďalších artefaktov.
viac
04.06.2020
V zrekonštruovanom strážnom domčeku vzniklo múzeum aj informačné centrum
Múzeom, informačným centrom i oddychovým miestom pre turistov a cykloturistov bude zrekonštruovaný železničný domček v Haliči pri Lučenci, ktorý v stredu oficiálne odovzdali do užívania zástupcovia miestnej samosprávy a Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).
viac
07.07.2020
Hrady, kúpele, akvaparky či múzeá, aj to je juh stredného Slovenska
Juh stredného Slovenska ponúka historické a kultúrne pamiatky, turisticky atraktívne prírodné zákutia a rozmanité možnosti kúpania. Smerom na juh od Zvolena ho tvoria aj historické regióny Novohrad a Hont.
viac
16.09.2020
Jedna stredná škola v BBSK je zatvorená
Všetky okresy Banskobystrického samosprávneho kraja boli k 14. septembru 2020 podľa oficiálnych informácií Úradu verejného zdravotníctva v zelenej zóne, najviac aktívnych prípadov ochorenia COVID-19 bolo k 10. septembru v okresoch Lučenec, Banská Bystrica a Zvolen.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %