Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.12.2017 07:23

Slovenské mestá a obce dostanú prostriedky na rozvoj občianskej spoločnosti


Ilustračná snímka.


Európska komisia pridelila slovenským mestám a obciam ďalšieho takmer pol milióna eur na rozvoj občianskej spoločnosti.


O výsledkoch septembrovej uzávierky programu Európa pre občanov, ktoré zverejnila výkonná agentúra pre vzdelávanie, audiovizuálny sektor a kultúru (EACEA) informovala v stredu Želmíra Gerová z Európskeho kontaktného bodu pre Slovensko.   

Na Slovensko sa dostane 451 000 eur, pričom bude podporených 14 projektov. Z nich je 13 zameraných na jednorazové stretnutia občanov partnerských miest alebo obcí. V rámci druhého opatrenia, zameraného na vznik a budovanie celoeurópskych sietí samospráv za účelom riešenia vybratého lokálneho problému, bolo podporených len 15 projektov z celej Európy. Jeden z nich napísali v slovenskej obci Svodín. Vedúca kancelárie Európskeho kontaktného bodu pre Slovensko Gerová to označila za úspech.       

V opatrení Družobné mestá, kde bude podporených 13 slovenských projektov, bol priemerný počet partnerov na jeden takýto projekt viac ako šesť, priblížila Gerová. Ďalších 37 slovenských obcí, miest a organizácií je podľa nej partnerom v ďalších 114 podporených projektoch. V prípade opatrenia Siete medzi mestami sa na jednom projekte zúčastnilo v priemere desať partnerov na jeden projekt. Okrem úspešného žiadateľa, obce Svodín, sa v role projektového partnera úspešných projektov ocitli ďalšie dve slovenské obce.       

Obec Svodín chce pracovať s mládežou, najmä s prvovoličmi, ktorých sa snaží vyzvať k diskusii a analýze euroskeptizmu, a tak ich motivovať k účasti na voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2019, priblížil projekt starosta Gabriel Vígh. Obec bola niekoľko rokov po sebe úspešná v rámci opatrenia Družobné mestá, čo ju podľa starostu posmelilo v myšlienke požiadať o väčší grant. "Úspech nás utvrdzuje v tom, že aj práca na tzv. mäkkých projektoch má zmysel. Naši ľudia vďaka tomu viac rozumejú fungovaniu, úlohe a zmyslu Únie a vážia si tak viac európske investície v našej obci" povedal Vígh.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2020
Nájdu sa peniaze na environmentálne zodpovedné odstavenie skládok?
V minulom roku zaznamenalo Slovensko 39-percentnú mieru recyklácie komunálnych odpadov (KO), pričom právne záväzným európskym cieľom je recyklovať 50 percent KO v roku 2020 a postupne dosiahnuť 65 percent v roku 2035. Prvý cieľ Slovensko nesplní.
viac
27.07.2020
ÚMS víta výsledky júlového zasadnutia Európskej rady
Únia miest Slovenska (ÚMS) víta výsledky júlového zasadnutia Európskej rady, a to nielen z hľadiska budúcej vyššej celkovej sumy finančných prostriedkov pre Slovensko, ale najmä zachovania čo najväčšej miery flexibility ich využívania. Informovali o tom z Kancelárie ÚMS.
viac
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
30.11.2020
Mládež ako súčasť občianskej spoločnosti na Slovensku
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti prináša ďalšiu vybranú časť z rozsiahlej štúdie o občianskej spoločnosti na Slovensku, zameranú na deti a mladých ľudí ako plnohodnotných členov občianskej spoločnosti a budúcich správcov krajiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %