Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
19.07.2019 02:10

Slovenskí a poľskí gorali sa stretnú na slávnostiach v Sihelnom


Ilustračný výrez plagátu


Gorali z Oravy aj z Poľska sa stretnú v nedeľu 21. júla na 27. folklórnych slávnostiach pod Pilskom a Babou horou. Program, moderovaný v goralskom nárečí, sa začne napoludnie v areáli lyžiarskeho strediska v oravskej obci Sihelné slávnostnou svätou omšou za nositeľov tradícií.


Otvorenie podujatia je naplánované na 13.00 h. „V programe s názvom V Sihelnom veselo sa ako prvé predstavia detské folklórne súbory Sihelček zo Sihelného, Kašunka z Rabčíc, Veľká Magurka z Oravskej Lesnej, Kozjeglowy z Poľska, Heligonkári spod Babej hory a detské ľudové hudby,“ prezradila Alexandra Mikulášová z Oravského kultúrneho strediska (OKS) v Dolnom Kubíne.       

Prišli hostia zďaleka i zblízka je názov programu hostí, ktorí sa predstavia o 14.00 h. Vystúpia v ňom folklórne súbory z poľskej Milowky, Valašský vojvoda s ľudovou hudbou z Kozlovíc a Stavbár zo Žiliny. „Od 15.30 h v programe Obrázky života predvedú repertoár Rabčičanka z Rabčíc, Mútňanka z Mútneho, speváčky zo Sihelného, Ľudová hudba (ĽH) Jozefa Jagelku z Rabčíc a ľudové hudby zo Sihelného,“ doplnila Mikulášová.       

Súčasťou folklórneho festivalu bude aj sprievodný program. V kultúrnom dome sa v sobotu 20. júla od 17.00 h uskutoční stretnutie pri muzike. Účinkovať budú folkloristi a muzikanti zo Sihelného, ĽH Valašský vojvoda z Kozlovíc a ĽH z Milowky. Večer v penzióne v Oravskej Polhore bude patriť programu, ktorý si pripravila ĽH Valašský vojvoda. V deň festivalu budú v amfiteátri pripravené tvorivé dielne pre deti a pre všetkých návštevníkov jarmok ľudových remeselníkov.       

Sviatok ľudovej kultúry beskydských Goralov pripravujú obec Sihelné a OKS v Dolnom Kubíne. Festival, ktorý je súčasťou Oravského folklórneho leta 2019, podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.06.2019
Leto na Orave bude i tento rok folklórne
Ľudové jarmoky, tvorivé dielne, výstavy, súťaže, ochutnávky tradičných jedál, najmä však tanečné a hudobné programy viac ako troch tisícok účinkujúcich zo Slovenska i zahraničných hostí.
viac
26.07.2022
Podroháčske slávnosti sa po dvoch rokoch budú opäť konať v amfiteátri
Podroháčske folklórne slávnosti sa po dvoch rokoch pandémie opäť uskutočnia v amfiteátri v Zuberci-Brestovej. V dňoch od 5. do 7. augusta sa v rámci podujatia predstavia stovky interpretov zo Slovenska i zahraničia. Za usporiadateľov o tom informoval Miroslav Žabenský.
viac
15.06.2023
Na 46. ročníku Zamagurských folklórnych slávností sa predstaví 500 účinkujúcich
Tretí júnový víkend bude patriť 46. ročníku Zamagurských folklórnych slávností. Tie sa začnú v piatok 16. júna v Spišskej Starej Vsi a v sobotu 17. a v nedeľu 18. júna sa program presunie do kúpeľov v Červenom Kláštore.
viac
06.07.2023
Začínajú sa 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve
Sprievodnými podujatiami i scénickým programom na amfiteátri sa vo štvrtok začínajú 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %