Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.05.2019 01:55

Slovenskí ovčiari sa stretnú na Ovenáliách 2019 vo Východnej


Plagát


Ukážky výroby bryndze, strihania oviec, súťaže o najkrajšiu syrovú tortu a najlepší ovčí syr a mnoho iného uvidia a zažijú návštevníci 11. ročníka celoslovenských ovčiarskych slávností Ovenálie 2019 v amfiteátri obce Východná.


Podujatie sa uskutoční v nedeľu 9. júna. TASR o tom informovala Daniela Hanzelová zo Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku – družstvo, ktorý je organizátorom slávností.       

Začiatok podujatia je naplánovaný na 9.30 h, kedy sa začnú folklórne vystúpenia. Oficiálne otvorenie bude o 10.00 h. „Počas dňa vystúpia folklórne súbory z Liptova aj iných regiónov Slovenska. Všetci návštevníci budú mať možnosť vidieť ukážky výroby syra, bryndze, ukážky strihania oviec a spracovania vlny. Nebude chýbať ani súťaž o najlepší ovčí a kozí syr - o Majstra syrára, ktorá sa bude konať pod odbornou garanciou Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Tiež sa uskutoční súťaž o najkrajšiu syrovú tortu,“ priblížila Hanzelová.       

Súčasťou programu slávností bude aj divácky atraktívny XI. ročník Majstrovstiev Slovenska v ťahaní syrovej nite. „Účastníci sa pokúsia o prekonanie rekordu z predchádzajúceho ročníka, keď súťažiaca Janka Mäsiarová vytiahla z jedného kilogramu syreniny niť s dĺžkou 196,5 metra,“ uviedla s tým, že tento rekord je oficiálne zapísaný v Knihe slovenských rekordov.       

Program obohatí aj súťaž vo varení gulášu z ovčieho mäsa. Pre záujemcov o remeselné výrobky súvisiace s chovom oviec a kôz budú k dispozícii predajcovia. Ovčiarsky gazdovský dvor ponúkne návštevníkom výrobky z ovčieho mlieka a ich ochutnávku. Pre priaznivcov jahňacieho, ovčieho či baranieho mäsa je pripravená ovčiarska tombola, kde hlavnou cenou je jahňacina na celý rok. V rámci výstavy oviec a kôz budú vystavené dva najväčšie barany na Slovensku.

Podujatie je pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a Žilinského samosprávneho kraja. Spoluorganizátorom je obec Východná.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Každoročné slávnosti Ovenálie podporujú ovčiarstvo na Slovensku
Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku, ktorý sídli v Banskej Bystrici, organizuje v nedeľu 12. júna 8. ročník celoslovenských ovčiarskych slávností Ovenálie 2016.
viac
09.01.2019
Poslancov mestského zastupiteľstva čaká bohatý program
Prvé zasadnutie Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Skalici v roku 2019 sa uskutoční vo štvrtok 10. januára. Jeho program obsahuje 28 bodov. Informuje o tom oficiálny webový portál mesta.
viac
24.05.2023
Slovenskí ovčiari sa stretnú na Ovenáliách 2023 vo Východnej
Ukážky výroby bryndze, strihania oviec, súťaže o najkrajšiu syrovú tortu i najlepší syr uvidia návštevníci 14. ročníka celoslovenských ovčiarskych slávností Ovenálie 2023.
viac
30.06.2023
Folklórny festival Východná ponúkne celovečerné aj vzdelávacie programy
Celovečerné programy, víťazov celoštátnych súťaží aj vzdelávacie programy pre deti a dospelých pripravili organizátori pre návštevníkov tohtoročného Folklórneho festivalu Východná. Podujatie sa začína v piatok a potrvá do nedele 2. júla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %