Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
09.04.2019 02:05

Slovensko bude bohatšie o 23 nových zelených oáz


Ilustračná snímka, zdroj: oazy.sk


Vysádzanie nových stromov a zelene na rôznych miestach Slovenska podporila nadácia Ekopolis tento rok grantom vo výške 60 000 eur. Rozdelia si ho aktívni ľudia z 23 lokálnych komunít, ktorí do 13. ročníka grantového programu Zelené oázy poslali najlepšie nápady na zazelenanie miest, kde žijú.


Výsadbu a úpravu nových zelených oáz ukončia do septembra. „Naším cieľom je podporiť a motivovať aktívne komunity k starostlivosti o prostredie okolo nás. S heslom tohto ročníka Saďme stromy! sme sa zamerali predovšetkým na podporu projektov, ktorých cieľom je  vysádzanie zelene a stromov,“ uviedol Anton Molnár, riaditeľ Podnikovej a marketingovej komunikácie Slovnaft, a. s., ktorá je hlavným partnerom programu. Takto podporené lokality budú slúžiť širokej verejnosti a ich udržiavanie prispieva k ochrane prírody.       

Tento rok odborná komisia posudzovala 123 prijatých žiadostí. Z nich v dvoch kolách napokon vybrala 23 finalistov. Projekty podporené v tomto ročníku programu budú realizované v období od apríla do konca septembra 2019.       

Medzi najzaujímavejšie projekty patrí iniciatíva občianskeho združenia Tatry z Liptovského Mikuláša, ktoré sa dlhodobo a systematicky venuje výsadbe a starostlivosti o dreviny na sídlisku Podbreziny. Dobrovoľníci z radov obyvateľov priľahlých blokov plánujú vysadiť viac ako 90 javorov a borovíc.       

V obci Hlboké v Senickom okrese zas miestni dobrovoľníci a členovia občianskeho združenia Prakoreň vysadia viac ako 200 prevažne ovocných stromov popri ceste medzi obcou a osadou Zaháj, v okolí vodnej nádrže vysadia aj stromy zlepšujúce hniezdne a potravné podmienky pre vtáctvo.       

Na opačnej strane Slovenska v obci Ulič v okrese Snina v spolupráci obce a dobrovoľníkov vysadia obecný ovocný sad v blízkosti komunitného centra a tradičné ovocné stromoradie pozdĺž turistickej trasy, spolu viac ako 120 ovocných drevín.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.04.2017
V roku 2017 ožije ďalších 23 zelených oáz po celom Slovensku
Revitalizácia parku, obnova náučného chodníka, vytvorenie komunitnej záhrady a ďalšie ekologické projekty sa zrealizujú vďaka grantovému programu Zelené oázy. V 11. ročníku, ktorý vyhlásila Nadácia Ekopolis a spoločnosť SLOVNAFT, a. s., získalo podporu 23 projektov v celkovej výške 56 000 eur.
viac
13.11.2018
V Brezne ožíva storočný ovocný sad
Obyvateľom Brezna v spolupráci s neziskovou organizáciou Brezno pre občanov sa vďaka grantovému programu Zelené oázy podarilo obnoviť verejnosťou obľúbený ovocný sad Banisko.
viac
13.08.2021
Ľudia chcú zelené oázy, mesto plánuje na to získať eurofondy
Banskobystričania chcú v rámci revitalizácie vnútroblokov v mestských častiach zelené oázy, a teda kvalitnú údržbu zelene, obnovu chodníkov, ale najmä oddychové miesta s tienením, športoviská či vodné prvky a dažďové záhrady.
viac
02.10.2021
Ľudia zo sídlisk diskutovali s vedením mesta o zelených oázach
V siedmich lokalitách Banskej Bystrice vedenie magistrátu počas uplynulých dvoch týždňov diskutovalo s občanmi o tom, čo by mohlo vzniknúť v okolí ich domovov, aby sa im žilo lepšie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %