Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
11.09.2023 09:05

Slovensko dostane z EPF za zimný balík pomoci Ukrajine 5,5 milióna eur


Snímka zdroj: www.consilium.europa.eu


Slovensko dostane z Európskeho mierového nástroja za tzv. zimný balík pomoci Ukrajine 5,5 milióna eur. V dohľadnom čase by sa už malo diskutovať aj o preplatení darovaného materiálu za obdobie od februára do mája, v ktorom Slovensko darovalo stíhačky MiG-29.


Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Mária Precner. "Celková hodnota poskytnutého vojenského materiálu Ukrajine je približne 673 miliónov eur," priblížila hovorkyňa. Z EPF bolo dosiaľ celkovo preplatených 82 miliónov eur. Rezort obrany vníma okrem refundácie nákladov z európskeho fondu ako ocenenie pomoci SR voči napadnutej Ukrajine aj intenzívnu spoluprácu so spojencami a partnermi na posilnení národných spôsobilostí.         

Ministerstvo poukázalo napríklad na 15 tankov Leopard 2, ktoré SR získala od Nemecka ako náhradu za darované bojové vozidlá pechoty sovietskej výroby. Nemecko tiež natrvalo a bezodplatne poskytlo Slovensku dva komplety protivzdušnej obrany Mantis v hodnote 225 miliónov eur. Taliansko poskytuje systém protivzdušnej obrany SAMP/T.         

Rezort pripomenul aj poskytnutie finančného daru USA vo výške 200 miliónov eur v rámci programu Foreign Military Financing, ktorý USA poskytli SR ako uznanie za solidaritu preukázanú Ukrajine. "Vláda USA taktiež ponúkla SR možnosť odkúpiť 12 nových bojových vrtuľníkov AH-1Z Viper za výrazne výhodných podmienok," upozornila hovorkyňa. Spojenci z krajín V4 a Nemecka tiež bezodplatne podporujú SR pri ochrane vzdušného priestoru SR prostriedkami ich nadzvukového letectva.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2017
Menej rozvinuté okresy na východe Slovenska čakajú na pomoc
Prešovský vyšší územný celok by mohol zohrať významnejšiu úlohu pri koordinovaní aktivít pre menej rozvinuté okresy. Vyplýva to z pracovného stretnutia predsedu PSK Petra Chudíka a splnomocnenca vlády SR pre podporu najmenej rozvinutých okresov (NRO) Antona Marcinčina.
viac
25.02.2022
Stanovisko ÚMS k aktuálnej situácii na Ukrajine
Mestá sú pripravené byť maximálne nápomocné a podať pomocnú ruku a podporu našim ukrajinským susedom. Zhodli sa na tom zástupcovia miest Únie miest Slovenska na včerajšom mimoriadnom online rokovaní k aktuálnej situácii na Ukrajine.
viac
01.03.2022
ZMOS zriadil on-line službu „Pomocná ruka“
Združenie miest a obcí Slovenska dnes zriadilo on-line službu „Pomocná ruka“. Táto služba mnohým pomohla počas prvého obdobia koronakrízy a veríme, že bude rovnako užitočná aj v tomto období.
viac
13.05.2022
ZMOS využil Slovensko-Ukrajinský projekt na humanitárnu pomoc
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje projekt spolupráce medzi samosprávami na Slovensku a Ukrajine. Vzhľadom k aktuálnej situácii sú mnohé aktivity v útlme. Preto časť peňazí z tohto projektu bola vyčlenená na humanitárnu pomoc.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %