Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.07.2017 11:30

Slovensko nemíňa na životné prostredie efektívne


Ilustračná snímka: (int).


Peniaze smerujúce do životného prostredia by sa mali využívať efektívnejšie. V tejto oblasti možno ušetriť asi 130 miliónov eur, vypočítali vládni analytici.


Priestor na úspory existuje najmä v prevádzke Slovenského vodohospodárskeho podniku, píše sa v záverečnej revízii výdavkov na životné prostredie, ktorá je súčasťou projektu Hodnota za peniaze.      

Problémy pri neefektívnom vynakladaní prostriedkov identifikovali vládni analytici vo viacerých oblastiach. Usporiť radia v oblasti odpadov a odpadových vôd, kvality ovzdušia či protipovodňovej ochrane, navrhujú konkrétne riešenia. "Revíziu by mala vláda SR spolu s rozpočtom verejnej správy schváliť do polovice októbra," píše sa v materiáli.      

Analytici považujú za problém, že pripojenie k verejnej kanalizácii sa netýka vyše tretiny obyvateľstva, hoci na to štát dáva peniaze. Menšie obce však nemožno financovať z prostriedkov EÚ, tie sú odkázané na každoročné čerpanie "malých súm z Environmentálneho fondu, z ktorých často nie sú schopné vybudovať kompletnú infraštruktúru".      

"Dotácie z fondu by mali byť preto primárne financované v záverečných fázach budovania vodohospodárskej infraštruktúry. Väčší dôraz na kontrolu likvidácie odpadových vôd môže prispieť k pripájaniu približne 240 000 obyvateľov, ktorí takú možnosť majú, ale zatiaľ ju z rôznych príčin nevyužili," odporúča sa v materiáli.      

Hoci Slovensko podľa analytikov dbá na výstavbu infraštruktúry triedenia a zhodnocovania odpadu, vyše tretina aj tak končí na skládke. Nepáči sa im to, hovoria o postupnom zvýšení poplatkov za skládkovanie a zavedení povinného množstvového zberu pre obce.      

Štát by mal podľa analytikov podporovať efektívnejšie spaľovacie zariadenia v domácnostiach. Nerozumné využívanie tuhých palív najmä v tejto oblasti totiž môže za nadpriemerne znečistené ovzdušie. "Okrem toho treba dbať na rozšírenie environmentálnych daní a obmedzenie existujúcich výnimiek, to prispeje k motivácii využívať energiu efektívnejšie," radia v správe.      

Výnos zo zrušenia fakultatívnych oslobodení vo výške približne 62 miliónov eur možno podľa analytikov využiť na znižovanie lokálneho znečistenia, napríklad na výmenu kotlov pre domácnosti. Postupné zastavenie výroby elektriny z uhlia by malo mať tiež vplyv na kvalitu ovzdušia.      

Množstvu škôd môže v budúcnosti zabrániť väčší dôraz na prioritizáciu projektov v oblasti protipovodňovej ochrany, čo sa teraz nie vždy deje, uvádza sa v materiáli. V súčasnosti sa "z rôznych príčin robia i projekty s nižšou a nízkou vážnosťou".      

"Prijímanie opatrení na odstránenie úzkych miest, ktoré bránia rýchlejšej implementácii opatrení z prvej priority, by oproti doterajšiemu trendu výstavby vedelo znížiť budúce škody až o 1,3 miliardy eur," vysvetľuje sa v materiáli.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.08.2016
Odkanalizovanie Považského Chlmca si vyžiada investíciu 3,3 milióna eur
Mesto Žilina pripravuje v spolupráci s akciovou spoločnosťou Severoslovenské vodárne a kanalizácie (SEVAK) Žilina komplexné odkanalizovanie mestskej časti Považský Chlmec.
viac
07.05.2020
Veľký Šariš plánuje viaceré investičné aktivity
Napriek prijatým úsporným opatreniam v súvislosti s epidémiou nového koronavírusu mesto Veľký Šariš plánuje v tomto roku viaceré investičné aktivity.
viac
13.05.2020
Župa predstavila úspory v rozpočte
Podľa predbežných prepočtov príde do konca roka Bratislavský samosprávny kraj (BSK) o osem miliónov eur. O tom, kde tieto výpadky vykryť, rozhodnú na konci mesiaca poslanci. Župa predstavila návrh šetrenia.
viac
28.12.2020
Prieskumné vrty v sninskej doline ukázali výdatný zdroj vody
Prvé prieskumné vrty v troch obciach v okrese Snina ukázali, že by tam v krátkej dobe mohol byť vybudovaný vodovod. Skonštatoval to predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský. Podľa jeho slov je v okrese Snina 32 obcí, z toho 28 nemá kanalizáciu a 24 ani vodovod.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %