Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
15.06.2020 10:20

Slovensko neodmietlo žiadnu kontrolu pri klimatickom zákone EK


Ilustračná snímka.


Slovensko neodmietlo žiadnu kontrolu a nezmenilo ani ciele na dosiahnutie uhlíkovej neutrality pri klimatickom zákone z dielne Európskej komisie (EK). Ten má nastaviť rámec pre krajiny Európskej únie (EÚ) na dosiahnutie uhlíkovej neutrality.


Uviedlo to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. Reagovalo tak na mimovládne organizácie a iniciatívy, ktoré žiadali opravu zverejnenej pozície Slovenska ku "klimatickému nariadeniu". Tvrdili, že vláda odmietla priebežnú kontrolu cieľov a nezvyšuje ambície na dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2040.

Envirorezort uviedol, že im nie je jasné, čo sa myslelo pod priebežnou kontrolou cieľov. Pripomína, že každé plnenie legislatívy na európskej a národnej úrovni je systematicky sledované. „V prípade ich neplnenia dochádza napríklad k infringementom. Teda mechanizmus kontroly je stanovený,” podotkli z ministerstva.

„Slovenská republika je aktívna v diskusii na európskej úrovni, pretože zvyšovanie cieľov je potrebné dosiahnuť na medzinárodnom poli,” uvádza ministerstvo. Predpokladá tiež, že nízkouhlíková stratégia, ktorá bola schválená v minulom roku, prejde revíziou. Kľúčovým podľa envirorezortu bude rok 2024, keď prebehne globálne hodnotenie cieľov podľa parížskej dohody. Na MŽP sú presvedčení, že nová stratégia tak bude výrazne ambicióznejšia.

Klimatický zákon EK má za cieľ dosiahnuť uhlíkovú neutralitu v súlade s parížskou dohodou. Návrh nariadenia obsahuje opatrenia, ktoré umožnia pravidelnú kontrolu dosahovania cieľov na základe najnovšieho vedeckého výskumu. Dôležitým prvkom je stanovenie cieľa pre zníženie emisií do roku 2030. Pokrok členských štátov by mal byť monitorovaný každých päť rokov. V klimatickom zákone sa zdôrazňuje spravodlivá transformácia, adaptačné opatrenia a budovanie odolnejšej spoločnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.08.2020
Formujte budúcnosť Dohovoru primátorov a starostov v EÚ!
Európska komisia ako jeden z iniciátorov „Dohovoru primátorov a starostov o klíme a energetike v EÚ“ spustila prieskum zameraný na formovanie budúcnosti dohovoru.
viac
22.10.2020
Budúca spoločná poľnohospodárska politika vstupuje do fázy rokovaní
Európska komisia víta dohodu ministrov členských krajín zodpovedných za poľnohospodárstvo (Rady EÚ), ktorí a dohodli na takzvanom všeobecnom prístupe k návrhom na reformu spoločnej poľnohospodárskej politiky. Vstupuje do fázy rokovaní a dosiahnutia kompromisu medzi orgánmi EÚ.
viac
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
15.12.2020
Novela zákona o ochrane prírody pomôže predísť obrovskej pokute
Ministerstvo životného prostredia chystá novelu zákona o ochrane prírody. Priniesť by mala dočasnú stavebnú uzáveru národných parkov či vyššie odmeny pre súkromných urbárnikov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %