Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
28.11.2022 03:20

Slovensko podpísalo Globálny prísľub o metáne


Ilustračná snímka.


K zníženiu emisií metánu sa Slovenská republika zaviazala počas Klimatického summitu OSN o klíme COP27 v egyptskom Sharm el-Sheiku. Signatári prísľubu sa zaviazali, že kolektívne do roku 2030 znížia globálne emisie metánu aspoň o 30 % v porovnaní s rokom 2020.


Slovensko sa týmto záväzkom stalo ďalšou signatárskou krajinou Globálneho prísľubu o metáne. Globálne zníženie emisií metánu do roku 2030 aspoň o 30 % v porovnaní s rokom 2020 by podľa signatárov viedlo k zníženiu globálneho otepľovania o viac ako 0,2 %.

SR za posledných 30 rokov znížila produkciu metánu o viac ako polovicu

S redukciou emisií metánu má už Slovensko skúsenosti. Oproti roku 1990 znížilo jeho emisie o 55,3 %. Ďalší pokles emisií metánu na Slovensku do roku 2030 sa podľa kompetentných dosiahne pokračovaním opatrení v odpadovom hospodárstve, energetike, ale aj poľnohospodárstve. „Zmenšením objemu skládkovaného odpadu, ukončením ťažby v hnedouhoľných baniach na Hornej Nitre či ekologizáciou poľnohospodárskej výroby chránime klímu pred ničivými následkami metánu,” povedal štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR Michal Kiča, ktorý v Egypte viedol slovenskú delegáciu.

Aj satelitné snímky odhalili problémy s metánom

“Každý krok k zlepšeniu životného prostredia a zmenšeniu vplyvov klimatickej krízy je skvelým činom nielen pre nás, ale aj pre budúce generácie. Z nášho pohľadu vidíme priestor na zníženie emisií metánu práve v poklese skládkovania,” uviedla Katarína Kretter, riaditeľka oddelenia komunikácie OZV ENVI - PAK, ktorá zastrešuje triedený zber vo väčšine miest a obcí Slovenska. Podľa jej slov končí na skládkach stále množstvo vytriediteľného odpadu. “Štatistiky ukazujú, že Slováci v roku 2021 vyprodukovali 2,7 milióna ton komunálneho odpadu. Čo je v priemere 497 kilogramov na človeka a na deň to predstavuje približne 1,4 kilogramu, z ktorých stále veľké množstvo končí na skládke,” dodala Kretter. Problém so skládkovaním je na celom svete. Holandskí vedci na základe satelitných dát odhalili viaceré skládky, ktoré emitujú tony metánu každú hodinu. Napríklad skládka v Buenos Aires má podľa odborníkov porovnateľný efekt na zmenu klímy ako 1,5 milióna automobilov.

Zníženie metánu prinesie viacero pozitív

Redukcia emisií metánu prinesie viaceré pozitívne vplyvy na verejné zdravie a poľnohospodársku produktivitu. Ako uvádza ministerstvo na svojej stránke, metán je 86-krát silnejším skleníkovým plynom ako CO2. Zníženie metánových emisií sa považuje za jedno z najefektívnejších opatrení na zachovanie dosiahnuteľnosti kľúčového cieľa v ochrane klímy, ktorým je zabránenie tomu, aby sa atmosféra planéty oteplila o viac ako 1,5 °C.

K dohode sa pripojilo 150 krajín

Globálny prísľub o metáne bol oficiálne spustený na klimatickom summite COP26 v Glasgowe v novembri 2021 a vychádza z iniciatívy prezidenta USA Joea Bidena a predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej. Podľa štátneho tajomníka Michala Kiču je potrebné prijať tento záväzok, keďže metán zodpovedá za približne polovicu čistého nárastu globálnej teploty o 1,2 °C od predindustriálnej éry. “Slovensko sa pripája do spoločnosti 150 krajín, ktoré sa rozhodli bojovať proti jednému z najagresívnejších skleníkových plynov. Ak myslíme náš zápas za ochranu klímy vážne, nemáme na výber,” zdôraznil Kiča.

 

Autor: (js)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.04.2020
Vláda chce znížiť emisie z domácich kúrenísk
Vláda sa chce zamerať na konkrétne opatrenia, aby znížila emisie z domácich kúrenísk. Plánuje zaviesť dvojstupňovú kontrolu znečisťovateľov. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády (PVV) v oblasti životného prostredia.
viac
15.06.2020
Slovensko neodmietlo žiadnu kontrolu pri klimatickom zákone EK
Slovensko neodmietlo žiadnu kontrolu a nezmenilo ani ciele na dosiahnutie uhlíkovej neutrality pri klimatickom zákone z dielne Európskej komisie (EK). Ten má nastaviť rámec pre krajiny Európskej únie (EÚ) na dosiahnutie uhlíkovej neutrality.
viac
01.10.2020
Kríza biodiverzity je i krízou ľudstva
Kríza biodiverzity je podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej aj krízou ľudstva.
viac
10.08.2021
Správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení
Zverejnená správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení, ktoré zmierna dôsledky klimatickej zmeny. Slovenský envirorezort v tejto súvislosti pripravuje Akčný plán adaptácie SR na zmenu klímy (NAP).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %