Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
19.09.2022 07:45

Slovensko znížilo emisie v roku 2020 o takmer 50 percent


Ilustračná snímka.


Slovensko podľa poslednej národnej inventúry emisií skleníkových plynov znížilo emisie v roku 2020 o takmer 50 percent v porovnaní s rokom 1990. Uviedlo to tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.


Zníženiu množstva skleníkových plynov v atmosfére pomáhajú mitigačné, zmierňujúce opatrenia. Ich implementácia v rámci národného hospodárstva bude posilnená cez pripravovaný zákon o zmene klímy a nízkouhlíkovej trasnformácii SR. "Tento zákon tiež stanovuje ciele zníženia emisií skleníkových plynov pre jednotlivé sektory mimo systému obchodovania s emisnými kvótami, ktorými sú budovy, cestná doprava, odpady, poľnohospodárstvo a sektor využívania krajiny, zmien vo využívaní krajiny a lesníctva," priblížil envirorezort.

Zmierňujúce opatrenia na Slovensku vyplývajú podľa MŽP z národnej a európskej legislatívy. Na základe nej sa upravujú činnosti a povinnosti s mitigačným efektom. Okrem toho sú opatrenia súčasťou strategických dokumentov, ktoré definujú kroky zamerané na znižovanie emisií skleníkových plynov či zvyšovanie ich odstraňovania z atmosféry. V gescii envirorezortu ide napríklad o Stratégiu environmentálnej politiky do roku 2030, Nízkouhlíkovú stratégiu rozvoja SR do roku 2030 s výhľadom do roku 2050, Národný program znižovania emisií, Akčný plán na riešenie dôsledkov sucha a nedostatku vody. Ministerstvo tiež pripravilo pripravilo Akčný plán adaptácie SR na zmenu klímy, ktorý má implementovať národnú adaptačnú stratégiu.

Mitigácia je zmierňovanie a predchádzanie dosahov zmeny klímy. "Inými slovami môžeme mitigačné opatrenia definovať ako zníženie množstva vypustených skleníkových plynov a zvýšenie schopnosti sekvestrovať uhlík z atmosféry, pričom sekvestrácia znamená odstraňovanie uhlíka z atmosféry," vysvetlilo MŽP. Dodalo, že pri rozvoji politík v oblasti zmeny klímy je potrebné zohľadniť mitigačné, ako aj adaptačné opatrenia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.12.2019
Slovensko nepoľaví v úsilí bojovať proti zmene klímy, tvrdí L. Sólymos
Slovensko nepoľaví v úsilí bojovať proti zmene klímy. Uvedomuje si kroky, ktoré musí urobiť, aby sa čím skôr priblížilo k udržateľnému a obehovému hospodárstvu. Tvrdí to minister životného prostredia László Sólymos, ktorý sa v utorok a stredu (11. 12.) zúčastní na klimatickom samite OSN v Madride.
viac
28.04.2020
Vláda chce znížiť emisie z domácich kúrenísk
Vláda sa chce zamerať na konkrétne opatrenia, aby znížila emisie z domácich kúrenísk. Plánuje zaviesť dvojstupňovú kontrolu znečisťovateľov. Vyplýva to z programového vyhlásenia vlády (PVV) v oblasti životného prostredia.
viac
15.06.2020
Slovensko neodmietlo žiadnu kontrolu pri klimatickom zákone EK
Slovensko neodmietlo žiadnu kontrolu a nezmenilo ani ciele na dosiahnutie uhlíkovej neutrality pri klimatickom zákone z dielne Európskej komisie (EK). Ten má nastaviť rámec pre krajiny Európskej únie (EÚ) na dosiahnutie uhlíkovej neutrality.
viac
24.05.2021
MŽP podporí z eurofondov budovanie envirocentier za 10 miliónov eur
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR podporí z eurofondov budovanie envirocentier so zameraním na zmenu klímy. Alokovaných v tejto výzve je 10 miliónov eur. Rezort o tom informoval na svojom webe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %