Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
09.03.2016 09:00

„Smart cities“ na Slovensku


Inteligentné mesto má vlastné obnoviteľné zdroje energie. (Foto: internet)


V poslednom desaťročí sa v oblasti rozvoja miest presadzuje koncept „smart city“, čo môžeme preložiť ako inteligentné alebo múdre mesto.


Na titulnom obrázku vidíme, že toto inteligentné mesto má vlastné obnoviteľné zdroje energie – solárne panely, veternú elektráreň, biomasu, inteligentné dopravné systémy - elektrické autobusy, zdieľa elektromobily, inteligentné domy a budovy priateľské k životnému prostrediu.

Definícií inteligentného mesta je v literatúre viacero, pre slovenský kontext sa podľa mňa najviac hodí tá, ktorá tento koncept definuje ako nový prístup ku spravovaniu (riadeniu) mesta, založenom na štyroch prioritách:

1. Investovanie do ľudského a sociálneho kapitálu

2. Investovanie do dopravnej a komunikačnej infraštruktúry

3. Chytrý manažment prírodných zdrojov

4. Participatívny prístup

Sociálny kapitál spolu s inteligentnou dopravnou a informačno-komunikačnou infraštruktúrou sú predpokladom pre dlhodobý (udržateľný) rast a vysokú kvalitu života. Sociálny kapitál v podobe vzdelanej pracovnej sily, komunity, ktorá je schopná sa učiť, adaptovať a inovovať je kľúčovou zložkou múdreho mesta. Inteligentná mestská doprava by si mala poradiť s hustotou premávky, kvalitou verejnej hromadnej dopravy, ponúkať alternatívne druhy dopravy. Inteligentné mesto by malo vyriešiť asi najväčšiu rozvojovú mestskú dilemu, či preferovať kvalitnú verejnú dopravu a vytláčať osobné autá z miest (čo môže u nás naraziť na odpor obyvateľov mesta), alebo riešiť statickú dopravu zvyšovaním počtu parkovacích miest na úkor zelene a verejných priestranstiev. Pod IKT sa myslia nielen internetové služby, ale aj telefóny, satelitné televízory, počítačové siete, či e-obchod.

Viac v Obecných novinách č. 9 - 10/2016 na str. 9

Autor: Rudolf BAUER, PhD., konzultant verejnej správy, CESCI-Carpathia


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2024
Začal sa Medzinárodný týždeň povedomia o komposte. Poznáte jeho benefity?
Začal sa Medzinárodný týždeň povedomia o komposte (International Compost Awareness Week), ktorý trvá od 5. do 11. mája 2024 a jeho aktuálnou témou je: Kompost...Majster prírody v oblasti klímy.
viac
10.05.2024
Slávnostné otvorenie novovybudovanej kompostárne v meste Trebišov
Piatok 10. 5. 2024 sa za účasti štátneho tajomníka MŽP SR PhDr. Štefana Kuffu, vedenia mesta Trebišov, stavebných spoločností a spoločností podieľajúcich sa na realizácii projektu, ako aj súčasných a bývalých poslancov mesta Trebišov slávnostne otvorili novovybudovanú kompostáreň v Trebišove.
viac
10.05.2024
V úseku Prešov - Šarišské Lúky - Bardejov vlaky nahradia na tri týždne autobusy
Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) upravila od štvrtka 9. mája od 9.00 h do štvrtka 30. mája do 15.45 h dopravu na trati Prešov - Šarišské Lúky a trati Prešov - Šarišské Lúky - Bardejov.
viac
10.05.2024
Mesto Prešov zrekonštruovalo Panskú záhradu za viac ako 860-tis. eur
Mesto Prešov kompletne zrevitalizovalo park v časti Nižná Šebastová. Panská záhrada, ktorú sprístupnili v utorok, má rozlohu viac ako 17.000 štvorcových metrov. Mestu sa ju podarilo obnoviť s pomocou prostriedkov z EÚ.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %