Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
05.12.2016 12:49

Sneh priniesol radosť i bežkárom


Snímka zdroj: (ŽSK).


Milovníci zimných športov uvítali snehovú nádielku, ktorá v posledných dňoch zasiahla Žilinský kraj.


Jedinečný zážitok spojený s očarujúcim výhľadom na zasnežené Javorníky nájdu bežkári už aj na čerstvo upravenej stope Javorníckej lyžiarsko-bežeckej magistrály. Ako uviedol žilinský župan Juraj Blanár, úprava trate je vždy očakávanou udalosťou. „Sám som aktívnym bežkárom a každoročne netrpezlivo čakám, kedy snehové podmienky umožnia ratraku vytvoriť stopu. Približne 54-kilometrový úsek je ako stvorený na bežkovanie, a preto sa oň župa každú zimu stará a prináša tento výnimočný zážitok,“ informoval J. Blanár.

Podľa počasia ŽSK upravuje stopu z Makova – Kasární až na Husárik (Čadca) tak, aby sa slovenská stopa napojila na Kasárňach na českú a umožnila prepojenie oboch republík. Predseda ŽSK tiež doplnil, že záujemcovia môžu skontrolovať stav magistrály aj na župnom webe. „Z pohodlia domova si overia, ako to na trase vyzerá a rozhodnú sa, či na bežky vyrazia, alebo nie. Je to skvelý systém, ktorý podľa GPS zariadenia sleduje samotný ratrak, zbiera údaje o hĺbke snehu, teplote alebo prípadných prekážkach,“ pokračoval župan.

Vedúca oddelenia cestovného ruchu ŽSK Barbora Zigová ďalej doplnila, že na trase v osade Bielovci na Semteši kraj osadil i webkameru, ktorá na web vysiela v pravidelných intervaloch aktualizované zábery. Svoje fotografie a komentáre môžu však zdieľať priamo na web aj návštevníci Javorníckej magistrály. Ak to počasie dovolí, túto sezónu chce župa zorganizovať tiež tradičný bežkársky prechod, ktorý sa minulú zimu práve pre nedostatok snehu nepodarilo uskutočniť.

Všetky aktuálne informácie o dianí na trati sú dostupné na webových stránkach www.zilinskazupa.sk v sekcii Náš kraj, www.nabezky.sk alebo na Facebook stránke Beskydsko – Javornícka lyžiarska bežecká magistrála.

 

Autor: (Lenka ZÁTEKOVÁ, hovorkyňa ŽSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2017
Pre bežkárov je pripravená prvá Svrbická snežná stopa
Do kalendára turisticko-lyžiarskych podujatí na Slovensku sa v tomto roku zapíše 1. ročník Svrbickej snežnej stopy. Uskutoční sa v sobotu 28. januára v pohorí Považského Inovca.
viac
10.12.2017
V Dolnom Kubíne sa bude bežkovať prakticky v centre
Počas zimnej sezóny budú športovým nadšencom v jednotlivých oblastiach Oravy k dispozícii desiatky kilometrov tratí, v Dolnom Kubíne čoskoro pribudne bežkárska stopa len pár stoviek metrov od Hviezdoslavovho námestia.
viac
02.04.2019
Aj Žilinský samosprávny kraj zasvieti na MODRO
Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) vyjadrí solidaritu ľuďom s autizmom modrým svetlom. Do svetovej i celonárodnej kampane „Slovensko svieti na modro“ sa tento rok zapojí aj Úrad ŽSK a v utorok po zotmení bude budova úradu v Žiline žiariť na modro.
viac
16.01.2021
Krajskí cestári najazdili počas dvoch dní takmer 24-tisíc kilometrov
Počasie začiatkom týždňa prinieslo výdatné sneženie. So snehom zápasila najmä Orava a Kysuce. Len počas dvoch dní najazdili krajskí cestári Správy ciest ŽSK takmer 24-tisíc kilometrov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %