Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
02.04.2020 02:30

SNM pokračuje v rekonštrukcii Spišského hradu


Snímka zdroj: (tasr).


Slovenské národné múzeum (SNM) aj napriek pandémii nového koronavírusu zatiaľ pokračuje vo viacerých investičných projektoch. Jeden z nich je na Spišskom hrade.


„Už vyše roka sa realizuje prvá časť pripravovanej generálnej rekonštrukcie románskeho paláca a západných palácov v hornom nádvorí hradu. Práce sa dotýkajú rekonštrukcie architektúry tzv. kapitánskeho domu a renesančnej brány, nazývanej 'Thurzovská',” informovala o tom Zuzana Vášáryová zo SNM.      

Ako ďalej uviedla, práce výrazne zlepšia aj inžinierske siete a zvýšia ochranu pamiatky a jej návštevníkov pred búrkou realizovaným aktívnym bleskozvodom. Múzeum na prácach, spojených s cieľom záchrany tejto historickej pamiatky, zapísanej na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, k dnešnému dňu preinvestovalo 513 300 eur. Z toho len za marec tohto roka 70 500 eur.      

Momentálne sa na Spišskom hrade v rámci I. etapy jeho obnovy vykonávajú kompletizácie elektroinštalácie a slaboprúdu v kapitánskom dome na strednom nádvorí. Dostavalo sa lešenie pre reštaurátorov a pokračuje oprava poškodených korún a muriva nad renesančnou bránou, ukončila sa montáž zdravotechnických inštalácií. „Pri sanácii hradného brala pod západnými palácmi sa blížime do finále, čaká nás ešte hĺbkové zaisťovanie brala vŕtaním kotiev a zalievaním,” vysvetľuje Mária Novotná, riaditeľka Spišského múzea v Levoči. Z ďalších prác v tomto roku spomenula napríklad ukončenú opravu interiéru a zabudovaného nábytku v informačnom centre, opravu podláh v kruhovej veži i opravu poškodených vitrín expozície. Pripravuje sa tiež oprava hlavnej vstupnej brány. „Výrazne pokročili práce na odstraňovaní statickej poruchy hradných múrov opevneného predhradia.”     

V súvislosti s novým koronavírusom SNM pristúpilo k uzavretiu všetkých svojich špecializovaných múzeí pre verejnosť na čas neurčitý a je pripravené v prípade potreby upraviť aj ďalší postup pri rekonštrukcii Spišského hradu. „Všetky práce v priestoroch hradu sú v súčasnosti vykonávané dodávateľsky a prebiehajú okrem informačného centra v exteriéri, v dostatočnom priestorovom rozptyle,” uviedol generálny riaditeľ SNM Branislav Panis. „Za bezpečnosť a dodržiavanie nariadení krízového štábu v súvislosti so šírením koronavírusu, vrátane ochrany zdravia pracovníkov na stavbe, zodpovedajú konatelia a majitelia dodávateľských firiem,” doplnil s tým, že SNM – Spišské múzeum v Levoči vykonáva len nevyhnutnú kontrolu prostredníctvom oddelenia prevádzky. V priestoroch hradu zamestnanci múzea nepracujú. „Vieme, že situácia sa každú chvíľu mení, no veríme, že minimálne tie práce, súvisiace so zabezpečením ochrany a eliminácie havarijných stavov v dôležitých častiach Spišského hradu, budú môcť byť čo najskôr ukončené,” uzavrel.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2016
Na hrade Čičva sa uskutoční výskum, revitalizovať budú aj areál
Na hrade Čičva sa v tomto roku uskutoční architektonicko-historický výskum, prostredníctvom ktorého by sa mali posúdiť jeho jednotlivé časti.
viac
06.03.2020
Hrad Krásna Hôrka chce v roku 2023 privítať návštevníkov
Slovenské národné múzeum (SNM) v spolupráci s Ministerstvom kultúry (MK) SR informovalo vo štvrtok dopoludnia o realizácii prác v uplynulom roku a ďalších plánovaných krokoch komplexnej rekonštrukcie hradu Krásna Hôrka, ktorý bol zničený pri požiari 10. marca 2012.
viac
12.11.2020
Gotický palác na hrade Ľubovňa by chceli sprístupniť už budúci rok
Ľubovnianske múzeum chce gotický palác na hrade Ľubovňa sprístupniť verejnosti už budúci rok. V súčasnosti tam realizujú konzervačné práce, odborné reštaurovanie kamenných ostení a portálov.
viac
30.12.2020
Na obnovu podhradia je potrebná dohoda obce s vlastníkmi stánkov
Ak sa samospráva obce Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava nedohodne s majiteľmi zostávajúcich dvoch stánkov v podhradí Krásnej Hôrky, Slovenské národné múzeum (SNM) v nasledujúcich rokoch zrekonštruuje iba samotný hrad, ale jeho podhradie nie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %