Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
08.03.2019 03:55

SNM: Projekt komplexnej obnovy hradu Krásna Hôrka napreduje


Ilustračná snímka, zdroj: Rimava.sk


Komplexný projekt obnovy hradu Krásna Hôrka za posledný rok a pol výrazne pokročil. Informoval o tom Tomáš Hollý zo Slovenského národného múzea (SNM). Pri realizácii projektu spolupracovali SNM a ministerstvo školstva so Stavebnou fakultou Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave.


Hollý doplnil, že dolná a stredná časť hradu by mala byť sprístupnená v roku 2021.       

"Špecializovaný projekčný tím sa vyrovnal s väčšinou problémových oblastí a zistených nedostatkov, čo umožňuje plynulé napredovanie obnovy hradu," priblížil Hollý s tým, že sa podarilo doriešiť napríklad otázku technickej infraštruktúry, statického zabezpečenia či prípravu podkladov pre majetkoprávne konania.       

V spolupráci so Stavebnou fakultou STU boli spracované potrebné projektové dokumentácie. "Išlo o spojenie správnych odborníkov, ktoré v uplynulých mesiacoch prinieslo konkrétne výsledky v oblasti predprojektovej a projektovej prípravy obnovy hradu. To nás zároveň výrazne posúva vpred k sprístupneniu jednotlivých častí hradu pre verejnosť, v plánovanom termíne do troch rokov," uviedla ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD).       

Projekčné oddelenie SNM pod vedením hlavného architekta Róberta Erdélyiho zároveň pracuje na príprave architektonického a stavebného riešenia projektu. Doposiaľ bolo preinvestovaných spolu zhruba 5,2 milióna eur z poistného plnenia a približne 97.000 eur z verejnej zbierky. "Tu nejde o nejaký zjednodušený návrat stavu hradu pred požiarom. Nesmieme zabúdať na to, že Krásna Hôrka je jedinečnou kultúrnou pamiatkou a komplexom stavieb, ktorá si vyžaduje odborný prístup nielen k rekonštrukcii, teda k odstráneniu následkov požiaru z roku 2012, ale v rámci komplexnej obnovy chceme tiež odstrániť nevhodné zásahy, realizované v rokoch 1956 – 1989, ktoré výrazne poškodili autenticitu tejto pamiatky," spresnil riaditeľ SNM Branislav Panis.       

Ako doplnil Hollý, projekt komplexnej obnovy hradu si vyžaduje aj proaktívny prístup zo strany príslušných samospráv. "V súčasnosti všetky realizované procesy smerujú k postupnému získaniu jednotlivých stavebných povolení a realizácii procesu verejného výberu dodávateľa," uviedol.       

V prípade, ak nedôjde k neočakávaným udalostiam, dolná a stredná časť hradu Krásna Hôrka privíta prvých návštevníkov v roku 2021. Neskôr sa počíta s ukončením obnovy hornej časti hradu a jej následným sprístupnením verejnosti.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.03.2020
Hrad Krásna Hôrka chce v roku 2023 privítať návštevníkov
Slovenské národné múzeum (SNM) v spolupráci s Ministerstvom kultúry (MK) SR informovalo vo štvrtok dopoludnia o realizácii prác v uplynulom roku a ďalších plánovaných krokoch komplexnej rekonštrukcie hradu Krásna Hôrka, ktorý bol zničený pri požiari 10. marca 2012.
viac
26.09.2020
B. Panis: Na Krásnej Hôrke chceme stihnúť budúcoročnú stavebnú sezónu
Slovenské národné múzeum (SNM) chce počas stavebnej sezóny v roku 2021 začať obnovu hradu Krásna Hôrka v okrese Rožňava. Na piatkovom kontrolnom dni na hrade to potvrdil generálny riaditeľ SNM Branislav Panis, podľa ktorého v súčasnosti na hrade pokračuje archeologický výskum.
viac
30.12.2020
Na obnovu podhradia je potrebná dohoda obce s vlastníkmi stánkov
Ak sa samospráva obce Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava nedohodne s majiteľmi zostávajúcich dvoch stánkov v podhradí Krásnej Hôrky, Slovenské národné múzeum (SNM) v nasledujúcich rokoch zrekonštruuje iba samotný hrad, ale jeho podhradie nie.
viac
10.03.2022
Ponuku na obnovu Krásnej Hôrky predložilo päť záujemcov
Vo verejnom obstarávaní na realizáciu obnovy hradu Krásna Hôrka a revitalizáciu jeho bezprostredného okolia prišlo do stanoveného termínu 8. marca päť ponúk. V najbližších dňoch ich má začať vyhodnocovať expertná komisia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %