Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
13.10.2021 04:35

So zvyšovaním platov učiteľov sa na rok nepočíta


Ilustračná snímka (tasr)


So zvyšovaním platov učiteľov sa v budúcom roku nepočíta. Informovalo o tom Centrum vzdelávacích analýz (CVA) na sociálnej sieti s tým, že to vyplýva z návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky.


Podľa analytikov čísla v tabuľke návrhu štátneho rozpočtu pre oblasť školstva hovoria jasnou rečou. "Na rok 2022 nie je naplánované žiadne zvyšovanie mzdových výdavkov," tvrdia z CVA. Na otázku, aké by mali byť minimálne požiadavky na zvýšenie platov slovenských učiteľov v budúcom roku, analytici uviedli, že "ak vychádzame len z prognózovaného rastu platov v národnom hospodárstve na tento a budúci rok, čokoľvek pod desať percent by bolo nepostačujúce". Optimálne by to malo byť podľa nich viac.       

Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku na svojom webe uvádza, že sa s ministrom financií Igorom Matovičom (OĽANO) stretli v piatok 8. októbra. Predmetom rokovania bolo hlavne financovanie regionálneho a vysokého školstva v súčasnosti, ako aj v roku 2022. "Minister financií hovoril o návrhu postupného zavádzania regionálnych príplatkov pre učiteľov a odborných zamestnancov cez príplatok na vyššie náklady na bývanie, návrhu na šetrenie verejných výdavkov v rezorte školstva, ktoré pripravuje Ministerstvo financií SR. Otvorená bola otázka reflektovania preneseného výkonu kompetencií v regionálnom školstve s prepojením na závery vyplývajúce z plánu obnovy Slovenska," píše sa na webe školských odborárov. V súčasnosti na ministerstve kalkulujú s finančným balíkom určeným na valorizáciu platov zamestnancov školstva, ako aj celej verejnej a štátnej správy na rok 2022. "Podľa slov ministra financií percento valorizácie bude závisieť aj od ďalšieho kola kolektívneho vyjednávania, rokovania s predstaviteľmi vlády SR a schválenia definitívneho návrhu štátneho rozpočtu na rok 2022 Národnou radou SR," uviedli školskí odborárov.             

V návrhu rozpočtu sa uvádza, že pre zamestnancov regionálneho školstva financovaného z kapitoly Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR sa na rok 2022 navrhujú osobné výdavky v sume 1,76 miliardy eur, v tom mzdy v sume 1,31 miliardy eur pre 83.731 zamestnancov. Návrh rozpočtu osobných výdavkov vychádza z úrovne schváleného rozpočtu roku 2021 a je zvýšený o 4,29 milióna eur, z toho mzdy v sume 3,18 milióna eur na realizáciu plánu obnovy. Súčasne sa zvyšuje počet pedagogických a odborných zamestnancov o 390 osôb na pozíciách vychovávateľ a školská zdravotná sestra, ktorí budú prijatí na obdobie implementácie plánu obnovy.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2017
Na platy pedagogických zamestnancov dá mesto o 36 000 eur viac
Do lavíc základných škôl v Liptovskom Mikuláši zasadne v novom školskom roku viac ako 2300 žiakov. "Na zápis do prvého ročníka prišlo takmer 300 z nich, počet prváčikov sa však ukáže až po 15. septembri, keď reálne nastúpia do školy," povedala hovorkyňa radnice Viktória Čapčíková.
viac
31.08.2018
M. Lubyová: Nedostatok učiteľov na školách je fenoménom Bratislavy
Pri počte učiteľov, ktorých je okolo 90.000, hľadajú školy viac ako 200 nových pedagógov. Nedostatok učiteľov je najmä fenomén Bratislavy, uviedla to v rozhovore pre TASR ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová).
viac
29.12.2021
B. Gröhling: Koncom roka 2022 môže v školstve chýbať až 1300 učiteľov
Koncom roka 2022 môže chýbať v školstve až 1300 učiteľov, vyplýva to z výpočtov Inštitútu vzdelávacej politiky. Uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling.
viac
09.05.2022
Gröhling vyzýva na splnenie sľubu vládnych strán a zvýšenie financií do školstva
Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling vyzýva na splnenie sľubu vládnych strán a zvýšenie financií do školstva. Tvrdí, že v týchto dňoch sa opäť riešia výdavky a platy v školstve na budúci rok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %