Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
05.09.2020 01:25

Sobota bude v skanzene patriť rusínskemu festivalu i folklórnej súťaži


Ilustračná snímka


Vyše dvesto folkloristov z regiónu horného Zemplína sa počas prvej septembrovej soboty stretne v Expozícii ľudovej architektúry a bývania – skanzene Vihorlatského múzea (VM) v Humennom na šiestom ročníku pokračovania Rusínskeho folklórneho festivalu.


Informovala o tom Jana Fedičová z VM s tým, že niekoľkohodinovému programu bude predchádzať regionálna súťaž hudobného folklóru dospelých interpretov z regiónu horného Zemplína pod názvom Hraj, spievaj, tancuj.       

Ako uviedla, folklórnym programom sa VM pripája k odkazu Dňa európskeho kultúrneho dedičstva (14. 9.), ktorého tohtoročným mottom je Dedičstvo minulosti a vzdelávanie. "Dramaturgia festivalového programu preto buduje na autentickosti, spontánnosti a rôznorodosti ľudovej tradície v umeleckom prejave," priblížila. V programe Rusínskeho folklórneho festivalu sa predstavia nositelia a propagátori kultúrnych tradícií regiónu, poprední účastníci a laureáti mnohých folklórnych prehliadok a súťaží, členovia miestnych folklórnych skupín a sólisti z radov dospelých a detských interpretov. Podujatie, ktoré organizačne podporili Rusínska obroda na Slovensku a mesto Humenné, a je realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín, sa začne o 15.00 h.       

Regionálna súťaž hudobného folklóru dospelých sa uskutoční v kategóriách sólo a duo spev, vystúpia spevácke skupiny, ľudové hudby a sólisti inštrumentalisti. "Účinkovanie súťažiacich vo veku nad 15 rokov prebieha v krojovom oblečení príslušnej oblasti regiónu. Súťažný repertoár účastníkov v jednotlivých kategóriách pozostáva výhradne z folklórneho materiálu oblasti horného Zemplína," doplnila Fedičová s tým, že súťaž sa v humenskom skanzene začne o 13.00 h.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.07.2018
Očovský festival oslávi malé jubileum, vystúpi na ňom okolo 700 účinkujúcich
Okolo 700 účinkujúcich sa predstaví na tohtoročnom festivale Očovská folklórna hruda, ktorý sa uskutoční od 10. do 12. augusta 2018. Ide už o 15. ročník podujatia a tak kostru programu pri príležitosti malého jubilea budú tvoriť kolektívy, ktoré stáli pri zrode festivalu.
viac
17.07.2018
Liptovfest zabaví aj prekvapí
Liptov je perlou cestovného ruchu Slovenska. Spája krásnu prírodu, moderné atrakcie, tradície, skvelú kuchyňu a mnoho iného do balíka, ktorý treba zažiť. Tak ako Liptov, treba zažiť aj blížiace sa podujatie, ktoré bude oslavou Liptova, liptovského, s Liptákmi, ale nielen s nimi.
viac
11.10.2018
Slovenská krása v ľudovom kroji aj zo Srbska
Mestská časť Bratislava-Ružinov a Cultus Ružinov vás pozývajú na Ružinovský folklórny festival, ktorý predstaví krásy slovenského folklóru. Konať sa bude 12. a 13. októbra 2018 v Dome kultúry Ružinov. Počas festivalu sa uskutoční súťaž najlepších primášov Slovenska.
viac
07.12.2020
PSK predlžuje súťaž Zbieraj zelené kilometre do konca apríla
Prešovský samosprávny kraj (PSK) pristupuje k predlženiu súťaže Zbieraj zelené kilometre, ktorej cieľom je jazdiť prímestskou autobusovou dopravou a platiť za lístok čipovou kartou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %