Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
21.02.2020 08:30

Sochy piešťanských parkov a ulíc sú na interaktívnej mape


Snímka zdroj: (zpiestan.sk).


Poctou kvalitným umeleckým dielam a ich tvorcom je prvá interaktívna mapa sôch v Piešťanoch. Zostavil ju tím aktivistov z iniciatívy Piešťanský okruh. Jeho členka Lívia Gažová uviedla, že kúpeľné mesto je unikátnou a najväčšou zbierkou umenia vo verejnom priestore na Slovensku.


Základ súboru tvoria umelecké diela, ktoré boli vystavené počas desaťročí na festivale Socha piešťanských parkov. Sú koncentrované na Kúpeľnom ostrove a v Mestskom parku, kde sa podujatie od roku 1967 odohrávalo. Piešťanský okruh urobil výpočet všetkých sochárskych diel v meste, pričom ďalšie vznikli ako súčasť architektonických realizácií za socializmu pri verejných budovách a na sídliskách, ďalšie sú tiež v starých Piešťanoch. Fotografie okolo stovky diel s krátkym popisom autori vložili na web sochypiestan.sk.      

Mesto, ako uviedla, prirodzene priťahovalo umelecký svet, združovalo umelcov a ľudí rôznych národností. Kúpele hostili veľa maliarov, sochárov a grafikov, ktorí si Piešťany zamilovali a inšpirovaní tam s chuťou tvorili. „Diela, ktoré mestu darovali, možno dodnes obdivovať na uliciach, námestiach či v parkoch a odteraz už aj cez online mapu,” dodala Gažová.       

Pri mapovaní sa Piešťanskému okruhu podarilo objaviť aj jednu sochu, ktorá bola uložená v sklade kúpeľov a zarastená burinou. „Ukázalo sa, že ide o dielo sochára Alexandra Trizuljaka, o ktorom jeho rodina nevedela, kde skončilo,” uviedla Gažová. Kúpele prejavili záujem sochu čo najskôr opäť umiestniť vo verejnom priestore.       

Piešťanský okruh interaktívnou mapou so sochami v plenéri neskončil. V spolupráci so združením Čierne diery, ktoré mapuje technické pamiatky, industriálnu architektúru i zabudnuté miesta na Slovensku, pripravuje publikáciu Mesto ako galéria, ktorá bude mať aj mapového sprievodcu a bude obsahovať tiež texty o umení vo verejnom priestore a o tradícii umeleckých sympózií v Piešťanoch. „Oslovili sme už autora myšlienky Sochy piešťanských parkov Ľubomíra Mrňu i prvú kurátorku Ľubu Belohradskú,” doplnila Gažová. V tvorivom tíme sa podieľala na mapovaní, sochy fotografoval Andrej Sarvaš, na technickej stránke spolupracovali Matthias Arnould, Michal Hornák, Lucia Mlynčeková, Michaela Iš Ahonen, projekt použil podklady a odbornú pomoc Adriany Drahovskej, Evy Rohoňovej a Lindy Blahovej.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.02.2020
ZMOS spúšťa interaktívnu mapu partnerstva
Interaktívna mapa partnerstva prináša vizuálne vyobrazenie rôznych foriem spolupráce na úrovni miest a obcí. Mapu vnímame ako podporný nástroj pre medziobecnú spoluprácu, vzájomné sieťovanie a zdieľanie príkladov dobrej praxe ako aj výbornú pomôcku na investičnú príležitosť pre privátny sektor.
viac
14.02.2020
Rekonštrukcia Kolonádového mosta pokračuje podľa harmonogramu
Rekonštrukčné práce na Kolonádovom moste v Piešťanoch pokračujú podľa harmonogramu a nateraz sú približne v polovici.
viac
10.08.2020
Interaktívna mapa projektov podporených z grantov EHP a Nórska
Úrad vlády SR ako riadiaci orgán grantov EHP a Nórska vytvoril interaktívnu mapu projektov podporených z grantov EHP a Nórska od roku 2004.
viac
10.08.2021
Letné štúdio 2021 s MuMap tímom
V ďalšej časti Letného štúdia 2021 Vám tím aplikácie MuMap - interaktívnej mapy Slovenska s aktuálnymi zisteniami Najvyššieho kontrolného úradu v mestách a obciach - predstaví aktuálne vylepšenia a zdokonalenia aplikácie vo viacerých smeroch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %