Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
15.03.2021 11:40

Sociálna poisťovňa informuje ako ukončiť pandemickú OČR a PN


Ilustračná snímka.


Ústredie Sociálnej poisťovne informuje ako ukončiť pandemickú PN a OČR: PN ukončí lekár, pri OČR už poistenec nepošle Čestné vyhlásenie.


Poistenec nemusí Sociálnej poisťovni zasielať žiadne oznámenia ani v prípade ukončenia poberania dávky pandemické ošetrovné (OČR). Vyplácanie dávky sa zastaví automaticky vtedy, ak poistenec koncom mesiaca do Sociálnej poisťovne nezašle formulár Čestného vyhlásenia, v ktorom dovtedy vyznačoval počet dní starostlivosti o dieťa/iného príbuzného, za ktoré si uplatňoval nárok na pandemickú OČR. Ak Čestné vyhlásenie poistenec nedoručí, Sociálna poisťovňa mu už za daný mesiac pandemickú OČR nepošle a jej poberanie je tak automaticky ukončené.

Pandemickú práceneschopnosť (PN) z dôvodu nariadeného karanténneho opatrenia alebo izolácie v súvislosti s ochorením COVID-19 ukončuje vždy ošetrujúci lekár. Poistenec musí kontaktovať lekára (najlepšie telefonicky) a ten podľa jeho zdravotného stavu posúdi, či práceneschopnosť ešte trvá alebo ju možno ukončiť. Lekár v tlačive o práceneschopnosti vyznačí dátum ukončenia PN a toto tlačivo sám pošle do pobočky Sociálnej poisťovne. Poistenec teda žiadne tlačivo ani formuláre Sociálnej poisťovni nezasiela. Po spracovaní údajov od lekára Sociálna poisťovňa prestane dávku pandemické nemocenské vyplácať automaticky - od dátumu, ktorý lekár uviedol ako deň ukončenia práceneschopnosti.

Autor: (socipoist.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.09.2020
Môže zamestnanec odmietnuť pandemické ošetrovné?
Sociálna poisťovňa upozorňuje, že existuje možnosť odmietnutia dávky pandemické ošetrovné, ak sa zamestnanec po návšteve rizikovej (červenej krajiny) alebo kontakte s človekom pozitívnym na ochorenie COVID 19 cíti dobre a so zamestnávateľom sa dohodne, že bude pracovať z domu.
viac
29.10.2020
Pandemická OČR a PN a celoplošné testovanie
Účasť resp. neúčasť na celoplošnom testovaní nemá vplyv na nárok poistenca na pandemické ošetrovné. Nárok vzniká, ak bola zavretá trieda či škola rozhodnutím príslušného orgánu.
viac
01.03.2021
Aktuálne informácie Sociálnej poisťovne k pandemickej OČR
Sociálna poisťovňa informuje kedy potvrdenie školy, že dieťa sa vzdeláva dištančne, na nárok na pandemickú OČR stačí a kedy nie.
viac
14.04.2021
Zvýšenie pandemickej nemocenskej dávky
Sociálna poisťovňa od 1. apríla do 30. apríla 2021 automaticky zvýši pandemické nemocenské dávky na 75 % denného vymeriavacieho základu alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %