Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
06.10.2023 08:00

Sociálne inovácie dostali zelenú v Brezne


Ilustračná snímka (Screenshot)


Mesto Brezno stálo posledný rok pri vývoji aplikácie, ktorá umožní zlepšiť efektivitu, organizáciu a kvalitu poskytovanej domácej opatrovateľskej služby.


Táto služba patrí medzi najpopulárnejšie sociálne služby na Slovensku, ktorú využíva v súčasnosti okolo 15 000 osôb. Viac ako 80 % jej poskytovateľov predstavujú na Slovensku práve mestá a obce.

V blízkej budúcnosti sa pritom predpokladá významný nárast počtu klientov opatrovateľskej služby. Príčinou nie sú len demografické zmeny, ale aj dlhodobý zámer tzv. deinštitucionalizácie sociálnych služieb, pri ktorej dôjde k postupnému prechodu z inštitucionálnej starostlivosti vo veľkokapacitných zariadeniach na komunitnú starostlivosť, so snahou ponechať odkázanú osobu čo najdlhšie v jeho prirodzenom, domácom prostredí.

Aplikácia, ktorá nesie názov OPATRIO slúži ako pomôcka pre poskytovateľov, opatrovateľky a samotných opatrovaných osôb a ich rodinných príslušníkov. Za jej vývojom stojí spoločnosť PROROZVOJ, s.r.o., ktorá sa od svojho vzniku venuje podpore rozvoja samospráv.

OPATRIO má za cieľ komplexne združiť riadenie poskytovanej opatrovateľskej služby a jej funkcia by sa dala jednoducho zhrnúť ako "CRM pre opatrovateľskú službu"(CRM- systém pre riadenie vzťahov so zákazníkmi). Snahou bolo priniesť taký systém, ktorý bude maximálne užitočný a bude s ním radosť pracovať na dennej báze.

„Okrem jednoduchého používania aplikácia umožní lepšiu komunikáciu s opatrovanými osobami, resp. ich blízkymi a tiež vedenie evidencie klientov v prehľadnej forme. Najväčším benefitom bude pre mnohých pracovníkov na mestských či obecných úradoch najmä pomoc pri vyúčtovaní. OPATRIO totiž umožní automaticky prepočet hodín poskytovanej služby a sumy na úhradu, pričom počíta aj s možnosťou odhlásenia sa z opatrovateľskej služby na strane klienta (napríklad v prípade choroby).“ Hovorí jeden zo spoluautorov OPATRIO Martin Gregor.

V súčasnosti prebieha testovanie aplikácie pracovníčkami Odboru starostlivosti o obyvateľa na Mestskom úrade v Brezne. Záujem o OPATRIO už prejavili aj ďalší poskytovatelia.

Vývoj aplikácie OPATRIO bol podporený z Nórskych fondov.

Spoločným úsilím k zelenej, konkurencieschopnej a inkluzívnej Európe Realizované v rámci projektu OPATRIO: Web-based application for home care service management

Podporené Nórskom prostredníctvom Nórskych grantov. Spolufinancované zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky.

Autor: Zdroj: (PROROZVOJ, Ing. Martin Gregor)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2019
Ružomberok získal takmer pol milióna eur na opatrovateľskú službu
Opatrovateľskú službu v Ružomberku podporí dotácia. Nenávratný finančný príspevok vo výške 489.060 eur získala radnica cez operačný program Ľudské zdroje. Informáciu zverejnilo mesto Ružomberok na oficiálnej facebookovej stránke.
viac
20.02.2020
Mesto Nové Zámky spustilo nový projekt opatrovateľskej služby
Mesto Nové Zámky spustilo od začiatku tohto roka nový projekt opatrovateľskej služby. Na jeho realizáciu získalo finančnú podporu formou refundácie mzdových nákladov pre 30 opatrovateliek po dobu dvoch rokov.
viac
09.11.2020
NKÚ sa zameral na sociálnu oblasť
Národná autorita pre oblasť externej kontroly sa aj v tomto roku zamerala na sociálnu oblasť. Záujemcovia o opatrovateľskú službu sú na Slovensku odkázaní na samosprávy a nie vždy od nich adekvátnu a kvalitnú službu aj dostanú. Potvrdzujú to závery kontroly NKÚ SR.
viac
23.02.2022
Stará Turá podporí terénnu opatrovateľskú službu aj s pomocou eurofondov
Na podporu terénnej opatrovateľskej služby získalo mesto Stará Turá nenávratný finančný príspevok vo výške takmer 148 000 eur. Cieľom projektu je zabezpečenie procesu prechodu z inštitucionálnej na komunitnú starostlivosť v oblasti sociálnych služieb v meste Stará Turá.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %