Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
16.04.2020 01:56

Sociálni partneri požadujú urýchlené rokovanie tripartity


Ilustračná snímka - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.


Zástupcovia sociálnych partnerov dnes požiadali ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR o zvolanie Hospodárskej a sociálnej rady SR k Programovému vyhláseniu vlády SR, a to v čo najkratšom možnom čase.


Zástupcovia zamestnancov združení v Konfederácii odborových zväzov Slovenskej republiky a zástupcovia zamestnávateľov združení v Asociácii zamestnávateľských zväzov Slovenskej republiky, Asociácii priemyselných zväzov a Združení miest a obcí Slovenska v liste adresovanom ministrovi zablahoželali k vymenovaniu do významnej a zodpovednej funkcie predsedu Hospodárskej a sociálnej rady Slovenskej republiky.

Zároveň konštatovali: „Považujeme za nevyhnutné, aby na Slovensku fungoval kvalitný sociálny dialóg, ktorý by mal byť na národnej úrovni zastrešený tripartitou. Udržanie sociálneho zmieru by malo byť cieľom každej vlády a sme presvedčení, že práve v tejto zložitej dobe je veľmi dôležité realizovať zodpovednú a vyváženú politiku vo vzťahu k zamestnancom a zamestnávateľom.“

V tejto súvislosti vyjadrili znepokojenie: „Doteraz nebola zvolaná Hospodárska a sociálna rada Slovenskej republiky k Programovému vyhláseniu vlády Slovenskej republiky. Podľa dostupných informácií by Národná rada Slovenskej republiky mala o vyslovení dôvery novej vláde hlasovať na schôdzi, ktorá sa začne v pondelok 20. apríla 2020, kde vláda predloží aj svoj program. O programovom vyhlásení vlády má vláda SR hlasovať dnes, štvrtok 16. apríla 2020. Sme si vedomí súčasnej náročnej situácie, ale programové vyhlásenie vlády považujeme za tak závažný dokument, ktorý by mal byť prerokovaný aj v Hospodárskej a sociálnej rade Slovenskej republiky tak, ako tomu bolo vždy aj v minulosti.“

S ohľadom na tieto skutočnosti Tomáš Malatinský - prezident AZZZ SR, Alexander Beljajev – prezident APZ, Marián Magdoško – prezident KOZ a Branislav Tréger - predseda ZMOS, spoločne požiadali ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR o zvolanie mimoriadneho Predsedníctva Hospodárskej a sociálnej rady SR a mimoriadneho zasadnutia Hospodárskej a sociálnej rady SR k Programovému vyhláseniu vlády SR, a to v čo najkratšom možnom čase.

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.02.2020
Mimoriadna schôdza parlamentu nie je systematickým riešením problémov
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti s mimoriadnou schôdzou Národnej rady Slovenskej republiky konštatuje, že parlament by mal problémy, ktoré trápia obyvateľov riešiť priebežne, systematicky a s mierou poznania dopadov.
viac
25.04.2020
Predsedníctvo ZMOS prerokuje kľúčové témy s kvantifikáciou dopadov
Združenie miest a obcí Slovenska má vypracovanú analýzu programového vyhlásenia vlády s finančnou a legislatívnou kvantifikáciou dopadov. V utorok (28. 4.) bude aj tento dokument schvaľovaný jeho Predsedníctvom.
viac
01.07.2020
Rada ZMOS rokovala s ministrom Eduardom Hegerom
V poradí 9. rokovanie Rady ZMOS rozhodlo o októbrovom rokovaní 31. snemu ZMOS. Venovalo sa aj aktuálnej situácii a členovia Rady ZMOS tiež diskutovali s ministrom financií SR Eduardom Hegerom.
viac
01.02.2024
Sociálni partneri ZMOS a RÚZ o spolupráci v Aliancii sektorových rád
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik sa stretol s generálnym sekretárom Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martinom Hoštákom k témam sociálneho dialógu, spolupráci v rámci novozriadenej Aliancie sektorových rád a k ďalším spoločným témam spolupráce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %