Nedeľa 16.06.2024
Dnes má meniny 
Blanka, Bianka
°C
23.05.2024 04:10

Sociálni podnikatelia o zamestnávaní ľudí zo znevýhodneného prostred


Snímka zdroj: PSK


Sociálni podnikatelia z Prešovského kraja sa stretli na spoločnom odbornom stretnutí. Pobytové zariadenie Savore Sigord sa stalo miestom ich diskusií o tom, ako zvýšiť zamestnanosť a tvorbu pracovných miest pre ľudí z marginalizovaných rómskych komunít.


Do diskusie boli prizvaní aj zástupcovia podnikateľského, neziskového a verejného sektora. Podujatie pripravili Prešovský samosprávny kraj (PSK) v spolupráci so Svetovou bankou, ktorá priblížila fungovanie sociálnych podnikateľov v zahraničí.

Prešovský samosprávny kraj má za sebou ďalšie z radu participatívnych podujatí zameraných na podporu ľudí zo znevýhodneného prostredia. Na Sigorde v utorok 21. mája hostil desiatky zástupcov sociálnych podnikov a biznis sektora v spoločnej téme, ktorou bolo hľadanie riešenia, ako znížiť dlhodobú nezamestnanosť v marginalizovaných rómskych komunitách. Kraj podujatie zrealizoval v rámci iniciatívy dobiehajúcich regiónov Catching-up Regions a s podporou Európskej komisie i Ministerstva investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

Podujatie nadviazalo na biznis stretnutie z konca roka 2023 s mimovládnymi organizáciami a občianskymi združeniami a potvrdilo potrebu ďalšieho sieťovania aktérov pracujúcich v oblasti sociálneho podnikania. Aktuálna diskusia už konkrétne zacielila na smerovanie zamestnávania ľudí zo sociálne znevýhodneného prostredia.  Jej hostia sa zhodli na tom, že toto zamestnávanie musí pre spoločnosť prinášať hmatateľné výsledky a vytvárať inkluzívne pracovné prostredie, ktoré bude podporovať sociálnu zodpovednosť a prispievať k ekonomickému rozvoju komunity.

Zástupcovia Svetovej banky v Savore Sigord poukázali na príklady dobrej praxe vo fungovaní zahraničných sociálnych podnikov. Presnejšie predstavili model komunity praxe sociálnych podnikateľov, ktorý sa im úspešne darí etablovať v krajinách ako je Rumunsko a Turecko. V rámci tohto modelu sa spája skupina ľudí na základe spoločného záujmu, odbornosti alebo praxe v určitej oblasti. Spoločne sa potom zameriavajú na zdieľanie svojich znalostí, skúseností a osvedčených postupov, čo následne vedie k vzájomnému učeniu a profesionálnemu rozvoju.

Najvyššou prioritou strán zainteresovaných v sociálnom podnikaní naďalej ostáva sieťovanie odborníkov činných v danej oblasti a tiež dlhodobá aktivita. Táto aktivita má poskytovať priestor pre hľadanie riešení problémov a pre ich uplatňovanie do regionálnych stratégií, ako aj implementáciu na národnej úrovni.

Autor: (ts-PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2016
Poslanci stoja na strane občanov a sú proti ťažobným záujmom investora
Prešovskí krajskí poslanci sa na dnešnom zastupiteľstve postavili za pisateľov otvoreného listu, ktorí nesúhlasia s prieskumnými prácami na území, kde sa nachádzajú ložiská ropy a zemného plynu.
viac
27.09.2019
Podpora zapojenia ľudí zo znevýhodnených skupín do digitálneho prostredia
Výzva je určená inštitúciám verejnej správy na projekty zamerané pre ľudí so zdravotným postihnutím a občanov vo veku od 55 do 74 rokov.
viac
09.11.2023
Na Úrade PSK poukázali na riziká digitálneho priestoru u detí a mladých
Odborná školská konferencia zorganizovaná na Úrade Prešovského samosprávneho kraja (PSK) otvorila aktuálne problémové témy detí a mládeže v digitálnom priestore. Takmer 80 účastníkov sa venovalo prevencii i výmene poznatkov.
viac
21.05.2024
Poslanci PSK rozdelili 1,43 mil. eur cez dotácie
Do regiónov Prešovského kraja ide ďalších viac ako 1,4 milióna eur. Rozhodli o tom krajskí poslanci na svojom poslednom stretnutí, kde podporili viac ako 680 cez Výzvu poslancov PSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.18 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.67 %