Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
26.08.2021 12:55

Sociálny podnik KSK pomôže pri svojpomocnej výstavbe domov na Luníku IX


Ilustračná snímka, zdroj: Wikipedia


Sociálny podnik Košického samosprávneho kraja (KSK) pomôže so svojpomocnou výstavbou rodinných domov na Luníku IX. Sumu 100.000 eur na tento účel pre sociálny podnik vyčlenili krajskí poslanci na svojom tohtotýždňovom rokovaní.


Projekt sa zrealizuje spolu s občianskym združením ETP Slovensko – Centrum pre udržateľný rozvoj. KSK o tom informuje na svojej webovej stránke.      

Sociálny podnik KSK má na sídlisku, kde žije prevažne rómska komunita, pomôcť s výstavbou vzorovej stavby, podľa ktorej sa bude na sídlisku stavať ďalších šesť alebo sedem rodinných domov. Nápomocný má byť aj pri ich realizácii. Vzorový dom poslúži ako dočasné ubytovanie i komunitné centrum. „Ak pôjde všetko podľa plánu, komunitné centrum na Luníku IX by mohlo fungovať už od leta 2022. Aktuálne bola podaná žiadosť o vydanie stavebného povolenia, s výstavbou by sme mali začať v priebehu septembra,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka.      

Podľa neho je projekt postavený na princípe udržateľnosti. „Rodiny si postavia domy vlastnými rukami, okrem strechy nad hlavou získajú aj pracovné návyky a zúčastňujú sa na edukačných aktivitách,“ dodal. Pripomína, že obyvatelia sídliska, ktorí sa dostali do programu výstavby rodinných domov, si potrebujú minimálne rok vopred pravidelne sporiť, nemôžu mať dlh a ich deti musia riadne navštevovať školu. Zároveň sa zúčastňujú na vzdelávacích programoch.      

Projekt nadväzuje na svojpomocnú a samofinancovanú výstavbu rodinných domov v Rankovciach, ktorej pilotnú fázu realizovalo ETP Slovensko v rokoch 2014 – 2017. Kraj sa podľa vlastných slov rozhodol podporiť výstavbu domov na Luníku IX práve na základe dobrých skúseností z pilotného projektu. „ETP Slovensko poskytne obyvateľom odbornú pomoc pri výstavbe rodinných domov, napríklad pri vybavovaní stavebného povolenia, ale aj pri samotnej výstavbe v podobe takzvaného stavebného učiteľa,“ uviedla riaditeľka ETP Slovensko Veronika Poklembová. Ako dodala, prínosom projektu je, že rieši nielen otázku bývania vybraných klientov, ale zároveň umožňuje zapojiť do pracovného a vzdelávacieho procesu aj ťažko zamestnateľných ľudí.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.10.2021
Krajský sociálny podnik poskytuje služby už aj v domácnosti a záhrade
V rámci Sociálneho podniku Košického samosprávneho kraja (KSK) po prvej divízii Stavba úspešne funguje aj druhá prevádzka - Dom a záhrada, ktorá v súčasnosti zamestnáva deväť ľudí.
viac
20.01.2022
V Rusovciach sa chystá rozsiahly developerský projekt
V bratislavských Rusovciach plánuje niekoľko investorov rozsiahly developerský projekt, ktorý počíta s výstavbou 18 polyfunkčných objektov a nízkopodlažnej individuálnej obytnej zástavby v podobe 91 rodinných domov.
viac
12.02.2022
Hrnčiarske Zalužany chcú stavbou rodinných domov stabilizovať populáciu
Plánovanou individuálnou bytovou výstavbou (IBV) sa v obci Hrnčiarske Zalužany v okrese Poltár snažia zastabilizovať neustále sa znižujúci počet obyvateľov.
viac
18.09.2023
Svojpomocná výstavba prvého rodinného domu na Luníku IX napreduje
Svojpomocná výstavba prvého rodinného domu na košickom Luníku IX napreduje. Aktuálne realizujú práce v interiéri a v najbližších dňoch sa majú pustiť do fasády a zateplenia. Čo sa týka vzorového domu s komunitným centrom, jeho plnú prevádzku plánujú spustiť do niekoľkých týždňov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %