Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
12.03.2022 12:30

ŠOP posúdi návrh na vyhlásenie prírodnej rezervácie Salamandria


Salamandry škvrnité. Snímka zdroj: (tasr).


Jedľovo-bukové lesy pri obci Hertník v okrese Bardejov by sa mohli v budúcnosti stať súčasťou novej prírodnej rezervácie Salamandria.


Návrh na jej vyhlásenie predložilo Lesoochranárske zoskupenie Vlk, posúdi ho Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR. Informovalo o tom tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.

Štátne pozemky sú v správe štátneho podniku Lesy SR. Ministerstvo životného prostredia sa preto obráti na agrorezort, aby prehodnotil hospodárske aktivity na tomto území vrátane pozastavenia ťažby dreva počas doby odborného posúdenia projektu štátnymi ochranármi.

Rozloha navrhovanej prírodnej rezervácie Salamandria by mala mať výmeru približne 543 hektárov. Celé územie tvoria lesné pozemky. Návrh počíta s bezzásahovým režimom, ktorý podľa ministerstva zvýši vodozádržnú funkciu lesa. "Prírodná rezervácia má byť voľne a bez obmedzení prístupná pre turistov a milovníkov prírody," skonštatovalo ministerstvo.

Envirorezort hovorí, že oblasť nad obcou Hertník je domovom chránených druhov živočíchov – medveďa, vlka, rysa, tiež netopierov, vzácnych druhov obojživelníkov (mloky, kunky), chrobákov (fúzače, roháče, borose) a ďalších 60 druhov vtákov. "Zároveň ide o územie, ktoré je z troch štvrtín územím európskeho významu Čergov, prekrýva sa aj s Chráneným vtáčím územím Čergov," uviedlo MŽP.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.02.2020
V SR by mali vzniknúť prírodné rezervácie Rydošová a Vihorlatský prales
Na Slovensku by mali vzniknúť prírodné rezervácie Rydošová a Vihorlatský prales. Vyplýva to z materiálov, ktoré do skráteného medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.
viac
23.02.2021
MŽP chce legislatívny proces vyhlásenia Pralesov SR začať v najbližších týždňoch
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR by malo vypracovať návrh nariadenia vlády, ktorým sa vyhlási prírodná rezervácia Pralesy Slovenska. Následne ho predloží do legislatívneho procesu. Ten by sa mal začať v najbližších týždňoch. Uviedol to odbor komunikácie envirorezortu.
viac
02.03.2021
Na Slovensku by mali vzniknúť štyri chránené areály a prírodná rezervácia
Na Slovensku by mali vzniknúť štyri chránené areály - Hradná dolina, Rimava, Temešská skala a Kulháň, aj prírodná rezervácia Záhradská. Vyplýva to z materiálov, ktoré ministerstvo životného prostredia predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.
viac
21.07.2021
V SR vzniknú 3 chránené areály, 2 prírodné rezervácie a jedna národná
Na Slovensku vzniknú ďalšie tri chránené areály – Horný tok Chotčianky, Horný tok Výravy, Laborec, dve prírodné rezervácie – Brezové a Pokoradzské jazierka a národná prírodná rezervácia Plavno. Vyplýva to z materiálov, ktoré v stredu schválila vláda. Status chránených území nadobudnú 1. augusta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %