Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
16.11.2019 04:05

ŠOP spustila finančné dotácie pre projekty na ochranu prírody


ŠOP SR - logo


Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR spustila na rok 2020 dotácie pre Program ochrany prírody. Maximálna výška dotácie je 5000 eur pre fyzické osoby, obce, občianske združenia, nadácie a neziskové organizácie.


Pre mikroregionálne združenia obcí a občianske združenia bude 8000 eur, podmienkou je päťpercentné spolufinancovania nákladov projektu zo strany žiadateľa.       

Cieľom programu je prispieť k zabezpečeniu starostlivosti o chránené časti prírody a krajiny Slovenska, podporiť ochranu prírody, krajiny a pozitívny vzťah obyvateľstva k nej, informovala ŠOP SR.       

"Program je zameraný na tri základné oblasti podpory, ktoré sú pre nás dôležité, ide o praktickú starostlivosť a manažment osobitne chránených častí prírody a krajiny, podporu infraštruktúry ochrany prírody a udržateľných foriem turizmu a environmentálnu výchovu a informovanosť v ochrane prírody," povedal generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody SR Martin Lakanda.       

Prvá časť je, podľa ŠOP, zameraná na praktickú starostlivosť a manažment osobitne chránených častí prírody a krajiny, v rámci ktorých môžu žiadatelia realizovať aktivity zamerané na starostlivosť o nelesné biotopy, biotopy druhov a chránené stromy.       

"Ďalej sú to aktivity zamerané na zlepšovanie hniezdnych a úkrytových možností, napríklad výroba a umiestnenie hniezdnych podložiek, vtáčích búdok, tvorba liahnísk pre obojživelníky, ako aj aktivity na tvorbu prvkov zelenej infraštruktúry. Aktivity sa môžu realizovať na pozemkoch, na ktorých sa nevykonáva žiadna hospodárska činnosť," uvádza ŠOP.       

Druhá časť podpory je zameraná na infraštruktúru ochrany prírody a podporu udržateľných foriem turizmu, hovorí ďalej ŠOP. Žiadatelia môžu napríklad realizovať náučné tabule, označenie chránených alebo inak zaujímavých a významných miest ochrany prírody, vyhliadkové miesta všeobecne dostupné širokej verejnosti, pozorovateľne, ako aj aktivity na zlepšenie infraštruktúry rehabilitačných a záchranných staníc.      

 Výchovno-vzdelávacie podujatia, programy environmentálnej výchovy pre verejnosť alebo aktivity na šírenie príkladov dobrej praxe, tvorba výstav, posterov, publikácií, učebníc s tematikou ochrany prírody, pripomína tretiu časť projektu ŠOP.       

Financovanie programu je zabezpečené prostredníctvom Environmentálneho fondu. Žiadosti sa môžu posielať do 29. novembra.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.02.2020
Envirorezort predstavil zonáciu NP Muránska planina
Ministerstvo životného prostredia predstavilo projekt zonácie Národného parku Muránska planina. Ide o prvý návrh zonácie podľa kritérií, ktoré určila novela zákona o ochrane prírody a krajiny. Tá platí od 1. januára 2020.
viac
29.12.2020
Na zlepšenie území v NATURE 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur
Na zlepšenie stavu území sústavy NATURA 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur. Z komunitárnych zdrojov Európskej únie (EÚ) bude pochádzať takmer 10 miliónov eur.
viac
12.01.2021
Projekt LIFE má zlepšiť stav populácie sysľa pasienkového na Slovensku
Medzinárodný projekt LIFE má zlepšiť nepriaznivý stav populácie sysľa pasienkového. Počet jedincov a reprodukčných kolónií by sa mal zvýšiť o 100 percent. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR o tom informuje na svojej webovej stránke.
viac
04.10.2021
ŠOP vyzýva ľudí k zlikvidovaniu inváznych zlatobylí na svojich pozemkoch
Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR vyzýva ľudí k zlikvidovaniu zlatobylí na svojich pozemkoch. Ide o nepôvodné invázne druhy rastlín, ktoré sa do Európy rozšírili zo Severnej Ameriky. Informuje o tom na webovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %