Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
31.05.2017 02:03

Sošku Oskara bez bariér získala Jelšava a Janova Lehota


Sošku Oskara bez bariér prevzali z rúk ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jána Richtera a predsedu ZMOS Michala Sýkoru primátor Jelšavy Milan Kolesár a starostka Janovej Lehoty Božena Kováčová.


Záver prvého dňa rokovania 28. snemu ZMOS už tradične vyvrcholil galaprogramom, počas ktorého sa predstavili finalisti celoročnej súťaže Oskar bez bariér za rok 2016. Počas večera ocenili aj víťazov súťaže Komunita priateľská deťom a mladým ľuďom. Ocenenie udelili po druhýkrát.


Táto prestížna súťaž, ktorú už 14. rok vyhlásil ZMOS,  je zároveň aj inšpiráciou pre iné mestá a obce, ktorým sú prostredníctvom príkladov dobrej praxe ponúkané rôzne opatrenia a aktivity týkajúce sa práce v prospech postihnutých a sociálne slabších ľudí, ale aj zvyšovania kvality miestneho, komunitného života.

Združenie miest a obcí Slovenska, ako vyhlasovateľ súťaže, vníma už tradičné podujatie – Oskar bez bariér ako symbolické ocenenie práce samospráv, ktoré znižujú bariéry a hendikepovaným obyvateľom uľahčujú bežný život.

Už po druhýkrát sa súťažilo v dvoch kategóriách. Prvú tvorili obce, mestá a mestské časti Bratislavy a Košíc s počtom obyvateľov do 5000 a druhú mestá a mestské časti Bratislavy a Košíc s počtom obyvateľov nad 5000.

Do súťažných podmienok na základe doterajších skúseností a trendov bolo zahrnuté aj nové prvky vo forme inovatívnych prístupov, verejno-súkromného partnerstva spoločenskej zodpovednosti verejného sektora a podpory dobrovoľníctva.

Slávnostný galavečer moderovala Janette Štefánková a svojimi vystúpeniami ho obohatili populárni speváci Kristína a Marie Rottrová a Vašo Patejdl so svojimi skupinami.

 Finalistami súťaže sa stali:

V kategórii mestá a mestské časti Bratislavy a Košíc s počtom obyvateľov nad 5000.

- mesto Nitra,

- mesto Brezno,

- mesto Jelšava.

V kategórii obce, mestá a mestské časti Bratislavy a Košíc s počtom obyvateľov do 5000.

- obec Lenartov,

- obec  Janova Lehota.

Na základe posúdenia odbornej poroty sa víťazmi súťaže stali mesto Jelšava a obec Janova Lehota.

Sošku Oskara bez bariér prevzali z rúk  ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jána Richtera a predsedu ZMOS Michala Sýkoru primátor Jelšavy Milan Kolesár a starostka Janovej Lehoty Božena Kováčová.

Na záver slávnostného galavečera vyhlásil predseda ZMOS Michal Sýkora nový ročník súťaže za rok 2017.

 

Autor: Zaznamenal a snímky: (red-st)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.12.2016
ZMOS vyhlásil ďalší ročník prestížnej súťaže Oskar bez bariér
Združenie miest a obcí Slovenska aj v tomto roku vyhlasuje tradičnú a prestížnu súťaž OSKAR BEZ BARIÉR. Doterajšie ročníky sprevádzali úspechy miest a obcí, ktoré neboli len medzi laureátmi a ocenenými, ale treba ich vidieť aj v samosprávach, ktoré sa inšpirovali aktivitami v búraní bariér.
viac
24.02.2017
Súťaž Oskar bez bariér za rok 2016
Ako sme už informovali Združenie miest a obcí Slovenska 16. novembra 2016 opäť vyhlásilo tradičnú a prestížnu súťaž Oskar bez bariér.
viac
24.05.2018
Kvalitné služby a zodpovedné rozhodnutia
Za účasti takmer 800 primátorov a starostov, ako aj početných hostí, medzi ktorými nechýbali ani najvyšší ústavní činitelia, sa v bratislavskej Inchebe 23. a 24. mája konal 29. snem Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
23.05.2018
Poznáme víťazov prestížnych súťaží
Súčasťou prvého dňa snemu Združenia miest a obcí Slovenska je galavečer so sprievodným programom. Tradične je venovaný oceňovaniu v rámci súťaže Oskar bez bariér a tiež Komunít priateľských deťom a mladým ľuďom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %