Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
22.11.2021 08:40

Spišský hrad navštívilo počas letnej sezóny takmer 122 000 ľudí


Spišský hrad.


Dokopy 121.652 ľudí navštívilo Spišský hrad počas uplynulej letnej turistickej sezóny, podstatnú časť tvorili domáci turisti. Povedala to Mária Novotná, riaditeľka Slovenského národného múzea – Spišského múzea v Levoči.


Aj napriek obmedzeniam v súvislosti s pandémiou nového kornavírusu ide podľa nej naďalej o turisticky zaujímavé miesto.

Pokles návštevníkov hradu a masívne storno skupinových prehliadok zaznamenali po obmedzení vstupu zahraničných návštevníkov v júli tohto roka. Návštevnosť sa podľa múzea v júli a v auguste stabilizovala organizovaním podujatí v rámci kultúrneho festivalu Leto na hrade.

Najväčší prepad návštevnosti podľa Novotnej zaevidovali v minulom roku. Kým v roku 2019 dosiahla takmer 250 000 turistov, vlani to bolo okolo 146.000. „Prepad bol citeľný, aj čo sa týkalo výnosov. Išlo takmer o pol milióna eur. Z toho sa už tohto roku nevieme spamätať,“ pripomenula s tým, že v súčasnom medziročnom porovnaní sezón pokles návštevnosti nie je až taký výrazný. „Výnosy sme mali vyššie, pretože vykonávame aj podnikateľskú činnosť, čím si sanujeme tieto výpadky. Oproti minulému roku to trošku porástlo,“ povedala. Napriek tomu však podľa jej slov nebudú schopní finančne vykryť réžie či mzdy počas zimnej sezóne alebo v období prípadného lockdownu.

Spišský hrad bude pre verejnosť otvorený aj počas rekonštrukcie horného hradu. Jeho uzavretie je naplánované od budúceho roka a má trvať do roku 2023. „V dramaturgii kultúrnych aktivít a programov, ak nám to pandémia dovolí, návštevníci o nič neprídu. Akurát to, na čo boli zvyknutí, že si vyšliapali kopec a videli hrad z veže a podobne, od budúceho roku až do ukončenia rekonštrukcie nebude možné,“ dodala.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.10.2020
Na zaniknutom hrade sa konala prvá komentovaná prehliadka
Na zaniknutom hrade Breznica sa vo štvrtok (1. 10.) v rámci projektu Pohronská hradná cesta konala vôbec prvá komentovaná prehliadka.
viac
13.07.2021
Bratislava zažíva extrémne prepady návštevnosti
Mesto Bratislava zažíva extrémne poklesy a prepady návštevnosti, ktoré neboli pred letom očakávané. Hoci boli podnikatelia v oblasti cestovného ruchu po minulom roku pripravení aspoň na istú mieru oživenia, nachádzajú sa v neľahkej situácii.
viac
16.11.2021
Úspešné leto v Trenčianskom kraji
Tohtoročné leto v Trenčianskom kraji bolo aj napriek pretrvávajúcej pandémii a s ňou spojenými obmedzeniami z hľadiska návštevnosti kraja úspešné. Dominoval, už tradične, domáci cestovný ruch.
viac
27.05.2022
Na trať sa opäť vráti Hanička, sezónu otvoria aj na Spišskom hrade
Pod Spišský hrad sa po zimnej prestávke opäť vráti na trať tradičný motorový vláčik Hanička. Letnú turistickú sezónu cez víkend slávnostne otvoria aj na Spišskom hrade.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %