Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
27.07.2020 01:15

Spoločensky zodpovedné verejné obstarávanie


Ilustračná snímka.


Úrad pre verejné obstarávanie vypracoval metodicko-vzdelávací materiál k Spoločensky zodpovednému verejnému obstarávaniu, v ktorom nájdete príklady a postupy, ako môžete aj prostredníctvom inštitútu verejného obstarávania výrazne prispieť k napĺňaniu ušľachtilých spoločenských cieľov.


V jednoduchej Infografike k Spoločensky zodpovednému verejnému obstarávaniu (SZVO)  nájdete základný návod, ako postupovať pri prepájaní spoločenskej zodpovednosti s verejným obstarávaním,  Katalóg aspektov SZVO Vám prináša ilustračné príklady, a Metodické usmernenia k SZVO reflektujú na najčastejšie a najpodstatnejšie otázky účastníkov procesu verejného obstarávania k téme uplatňovania sociálneho aspektu vo verejnom obstarávaní.

Podľa ÚVO spoločensky zodpovedné verejné obstarávanie čoraz častejšie rezonuje medzi verejnými obstarávateľmi a obstarávateľmi a stáva sa súčasťou moderného verejného obstarávania. V rámci zabezpečenia svojich potrieb tak verejní obstarávatelia a obstarávatelia majú možnosť nielen nakúpiť potrebné tovary, služby či stavebné práce, ale súčasne zohľadniť súvisiace sociálne, environmentálne príp. inovatívne aspekty. Zjednodušuje výklad „sociálneho aspektu“, ktorý je v zákone definovaný pomerne široko. Definícia zeleného verejného obstarávania sa v súčasnom znení zákona nenachádza, čo tiež môže verejných obstarávateľov a obstarávateľov zneistiť a odradiť ich od jeho aplikácie vo verejných obstarávaniach. V takýchto obavách potom ľahko zanikne skutočný význam a základná myšlienka spoločensky zodpovedného verejného obstarávania.

Prečo pri obstarávaní automobilu pre mestskú políciu nezvážiť elektromobil? Výbornou alternatívou pri vybavovaní agendy v rámci mesta môže byť aj elektrobicykel či štandardný bicykel – zamestnanci určite uvítajú možnosť si počas pracovnej doby trochu “vyčistiť hlavu“, urobiť niečo pre svoje zdravie, odbremeniť dopravu, nestresovať sa s hľadaním miesta na parkovanie a bonusom naviac sú nulové emisie. Automobil miestneho úradu by 90 % času stál na svojom parkovacom mieste? Prečo neobstarať služby kombinovanej mobility a využívať kombináciu služieb ako verejná doprava, ridesharing a vyššie uvedený (elektro)bicykel.

Potrebujeme rekonštruovať chodníky? Vyžadujme, aby víťazný uchádzač zamestnal určitý počet osôb znevýhodnených na trhu práce, alebo aby zrecykloval, respektíve opätovne použil asfalt, či betón.

Viac sa dočítate TU

Autor: (ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.09.2020
Stúpla spotreba pitnej vody, aj produkcia odpadových vôd
Úrad pre reguláciu sieťových odvetví informuje, že minulý rok sme spotrebovali o 0,5 % pitnej vody viac ako v roku 2018. Produkcia odpadových vôd tým, medziročne vzrástla o 0,4 %.
viac
07.10.2020
Premiér: Oblasť verejného obstarávania čaká revolúcia
Do medzirezortného pripomienkového konania má byť predložená právna norma, ktorá prinesie transparentnosť, ale aj zrýchlenie verejného obstarávania a následne aj zníženie byrokracie.
viac
21.10.2020
ÚVO predstavuje novelizáciu zákona o verejnom obstarávaní
Úrad pre verejné obstarávanie predstavil vlastný návrh novely zákona o verejnom obstarávaní. Zachováva princíp súťaživosti, verejné obstarávanie by sa malo zrýchliť, posilniť sa má transparentnosť a verejná kontrola. Zaviesť by sa podľa návrhu mal napríklad inštitút špekulatívnych námietok.
viac
29.10.2020
ÚVO otvoril v Trnavskom kraji svoje stále pracovisko
V poradí štvrtým regionálnym pracoviskom Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) je pobočka v Trnave.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %