Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
04.06.2022 09:55

Spoločnosť Duslo považuje zvyšovanie poplatkov za emisie za nezmyselné


Snímka zdroj: duslo.sk


Firma to pre TASR uviedla v reakcii na vládou schválený zákon o poplatkoch za znečisťovanie ovzdušia. Znižovanie emisií cementární, betonární, kameňolomov či štrkovní bude pre spoločnosť Danucem Slovensko prioritou bez ohľadu na to, aké budú emisné poplatky.


Duslo kritizuje, že v zákone sa spoločnosti delia na malé a veľké. Poplatky za znečistenie ovzdušia by tak podľa novely mali platiť len významní znečisťovatelia. Pýta sa, či nie je lepšie, aby za vypustené emisie platili všetci, ktorí znečisťujú. "Rovnako je to v okolitých štátoch a platia sa tam poplatky výrazne nižšie než je (slovenský, pozn. TASR) vládny návrh," skonštatovalo Duslo. Novelou podľa neho dôjde k ďalšiemu zhoršeniu konkurencieschopnosti slovenských spoločností.       

Danucem deklaruje, že udržateľnosť a životné prostredie sú jednými z priorít spoločnosti. Za posledných päť rokov do environmentálnych projektov v cementárni Rohožník investovali celkovo 22,6 milióna eur, tvrdí. Ďalšie projekty sú v realizačnej fáze.       

Poplatok za vypúšťanie emisií má vzrásť z doterajších 34 eur na 500 eur za rok, čím sa zníži počet poplatníkov. Nové základné poplatky majú reflektovať negatívne vplyvy vypúšťania znečisťujúcich látok do ovzdušia. Majú tiež motivovať znečisťovateľov ovzdušia k ďalšiemu znižovaniu emisií.       

Danucem Slovensko je súčasťou globálnej skupiny CRH. Na Slovensku prevádzkuje dve cementárne, sieť betonární, kameňolomov či štrkovní. V rámci svojich dcérskych spoločností vyrába z odpadu alternatívne palivo. Duslo patrí k významným spoločnostiam chemického priemyslu na Slovensku.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.02.2019
Duslo chce predať plaváreň mestu, to nemá peniaze na opravu jej strechy
Prevádzka plavárne v areáli Dusla v Šali je ohrozená. Objekt potrebuje rekonštrukciu strechy. Bez nej hrozí, že plaváreň zostane po skončení platnosti povolenia na prevádzku od apríla tohto roka zatvorená.
viac
03.10.2019
Mesto chce na budúci rok zvýšiť poplatok za likvidáciu komunálneho odpadu
Šalianska radnica na budúci rok zvýši ceny za likvidáciu komunálneho odpadu. Kým v tomto roku platil každý obyvateľ mesta poplatok sedem centov na deň, v roku 2020 to bude 9,5 centa. Podľa magistrátu si zvýšenie poplatkov vynútili narastajúce ceny za skládkovanie netriedeného odpadu.
viac
25.03.2020
Šaľa chce uzatvoriť s Duslom nájomnú zmluvu na krytú plaváreň
Mesto Šaľa chce uzatvoriť nájomnú zmluvu na nájom krytej plavárne so spoločnosťou Duslo Šaľa s cieľom rekonštrukcie a následného prevádzkovania plavárne. Zmluva by mala byť uzatvorená na desať rokov, ročné nájomné by malo predstavovať 40 000 eur bez DPH.
viac
18.08.2020
Šaľa má šancu získať peniaze na zvýšenie bezpečnosti v uliciach
Radnica v Šali zvažuje účasť v medzinárodnom projekte HORIZON 2020, ktorý je financovaný Európskou úniou. Hlavným partnerom Šale v projekte s rozpočtom 4,5 milióna eur má byť maďarské mesto Tatabánya.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %