Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
09.04.2020 12:45

Spoločnosť pomáha samosprávam v boji s vírusom COVID-19 v oblasti odpadov


Výrez z informačného plagátu.


Spoločnosť JRK Slovensko pripravila pre samosprávy bezplatný komunikačný balíček, vďaka ktorému môžu svojich občanov rôznymi formami informovať o tom, ako predchádzať vzniku odpadu.


Obyvatelia miest a obcí zostávajú doma, aby zabránili šíreniu koronavírusu. Karanténa však spôsobuje rast produkcie odpadu v každej domácnosti.

Praktické informácie pre občanov zadarmo

Spoločnosť JRK vytvorila informačné materiály s pútavými návodmi, ako tvoriť menej odpadu počas karantény. Mestá a obce môžu informačné materiály využiť rôznym spôsobom pre všetky kategórie občanov. Súčasťou sú články, ktoré môžu publikovať na svojej webovej stránke alebo uverejniť vo svojich médiách. Obsahuje tiež infografiky o zaobchádzaní s odpadom v rôznych situáciách. Tie môžu byť využité ako plagáty na frekventovaných miestach v mestách a obciach, distribuované ako letáky do domácností alebo zdieľané na sociálnych sieťach.

Cieľom informačnej kampane je pomôcť samosprávam znížiť produkciu zmesového komunálneho odpadu v tomto období a udržať alebo zlepšiť výsledky v triedení. Spoločnosť odoslala komunikačný balíček do samospráv formou špeciálneho newslettra. Je dostupný aj na webovej stránke a sociálnych sieťach spoločnosti JRK Slovensko, aby sa k nemu dostalo a využilo ho čo najviac samospráv. ,,Na zlepšovaní odpadového hospodárstva spolupracujeme s mestami a obcami už 10 rokov. Vzdelávanie a komunikácia s občanmi je jednou z kľúčových častí pre úspech všetkých riešení, ktoré poskytujeme. V týchto ťažkých časoch chceme samosprávam pomôcť, ako sa dá. Uvedomujeme si, že odpad môže byť jednou z posledných vecí, na ktoré teraz myslia. Chceme im pripomenúť, že z pohľadu ekonomickej efektivity by naň nemali zabúdať. Zásadný je prístup a zodpovednosť občanov. Samosprávy teraz nemajú čas, vymýšľať opatrenia v tejto oblasti. Preto sme to urobili za nich, a informácie im spracovali, aby ich už len rozšírili medzi svojich občanov, podľa svojho uváženia,“ vysvetľuje Martina Gaislová, riaditeľka spoločnosti JRK Slovensko.

Prečo nezabúdať na odpad?

Samosprávy majú zvýšené výdavky s mimoriadnymi opatreniami v boji proti šíreniu vírusu. Ich rozpočty preto budú tesné. ,,Mnohé samosprávy dlhodobo pracujú na zvyšovaní miery triedenia. Kľúčovým faktorom, ktorý ju ovplyvňuje je aj množstvo zmesového komunálneho odpadu. V tomto období je veľmi dôležité, aby od svojej snahy neupustili. Ak by odložili záujem o odpadové hospodárstvo na neskôr, len si nabaľujú problém a môžu dokonca zhoršiť svoje výsledky v miere triedenia. To ovplyvní ich náklady, čo môže spôsobiť rast poplatkov za odpad pre občanov,“ uvádza Gaislová.

Spoločnosť okrem možnosti bezplatného stiahnutia komunikačného balíčka, vytvorila balíček prvej pomoci, ktorý zaslala do vybraných samospráv. Balíček obsahoval niekoľko kusov bavlnených rúšok na opakované použitie, dezinfekčné gély a jednorazové utierky. ,,Vieme, že tento balíček nevyrieši všetky problémy. Je však prejavom našej spolupatričnosti so samosprávami a veríme, že aspoň trochu pomôže zmierniť dopady súčasnej krízy,“ dopĺňa Gaislová.

Spoločnosť JRK Slovensko je dlhodobým partnerom slovenských samospráv v oblasti riešení biologicky rozložiteľného odpadu. Okrem dodávania kvalitných kompostérov, vyvinula evidenčný systém odpadov ELWIS, ktorý prináša samosprávam úsporu a prehľad v odpadovom hospodárstve a zároveň je motivačný nástroj pre spravodlivé odmenenie občanov. Spoločnosť sa tiež špecializuje na komplexné riešenia pre nakladanie s kuchynským odpadom – od pohodlného a hygienického systému zberu z domácností a triedenia až po premenu bioodpadu na kvalitný kompost v profesionálnej kompostárni.

 

Autor: (JRK Slovensko)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.04.2020
Mestá a obce chcú informovať obyvateľov o opatreniach proti koronavírusu
Martin Kollárik z Inštitútu SGI, ktorý sa venuje výskumu v oblasti samosprávy a vedie portál Odkaz pre starostu, odpovedá na otázky, ako je táto služba užitočná v momentálnom krízovom období aj mimo neho.
viac
14.04.2020
Kríze sa najlepšie čelí tvárou v tvár
Situácia s pandémiou COVID-19 sa mení každý deň. Aby mestá a kraje ochránili svojich obyvateľov, musia rýchlo prijímať kvalitné opatrenia. Na tých sa však nedá dohodnúť bez diskusie – no ako všetko dôkladne prebrať, ak sa nemáme stretávať?
viac
20.10.2020
Ak Slovensko „neodflákne“ recykláciu bioodpadov, vyhne sa pokutám EÚ
Minister envirorezortu Ján Budaj dávnejšie burcuje, že treba čosi robiť so zvyšovaním recyklácie komunálnych odpadov (KO), lebo Slovensku hrozia vysoké pokuty EÚ za vývoz na skládky. Odpoveď je tiež dávnejšie známa: dôslednejšie recyklovať bioodpad, vrátane odpadu kuchynského!
viac
19.11.2021
V Kováčovej znižujú množstvo odpadu kompostovaním aj triedením KO
Obyvatelia rodinných domov v Kováčovej môžu triediť biologicky rozložiteľný odpad už niekoľko rokov a kompostovať ho v záhradných kompostéroch, ktoré dostali od obce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %