Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
21.01.2023 05:30

Spoločný zber plastov, kovových obalov a nápojových kartónov


Radíme s odpadmi


Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK odpovedá na vaše otázky. Ak potrebujete poradiť v oblasti odpadov, napíšte nám, prosím, na adresu komunikacia@envipak.sk.


Je takýto spoločný zber plastov, kovových obalov a nápojových kartónov lepší ako samostatný?

Spoločný zber plastov, nápojových kartónov a kovových obalov umožňuje zákon už od roku 2016. Je to možné len vtedy, ak je zberová spoločnosť schopná dané komodity následne dotriediť. Postupne naň prechádza čoraz viac samospráv. Výhodou je jednoduchšie triedenie pre obyvateľa, ktorý nemusí pri vyhadzovaní obalu váhať, o aký materiál ide a zbiera tak 3 rôzne druhy obalov do jednej nádoby alebo vreca. Zároveň sa zvyšuje efektívnosť zvozov odpadu a úspora skleníkových plynov, keďže namiesto 3 zberných áut príde jedno. Všetok vytriedený odpad sa odváža na triediacu linku, kde sa následne dotrieďuje podľa materiálu, druhu či farebnosti a následne sa recykluje alebo energeticky zhodnocuje.

Autor: Autor: (ENVI-PAK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.11.2016
Vyznáte sa v symboloch na obaloch? Pomôžu vám v správnom triedení odpadu
Na kontajneroch na triedený zber býva označené, čo máte do nich vhadzovať. Napriek tomu ľuďom nie je vždy jasné, čo do nich patrí. Nápomocné môžu byť práve symboly označené na produktoch. Na to, ako správne triediť podľa značiek na produktoch sme sa spýtali odborníkov z OZV ENVI - PAK.
viac
26.03.2020
Ako sa (ne)presadzujú bioplasty medzi plastmi?
V časoch vlády koronavírusu sa v obchodoch s potravinami stalo prirodzeným, že opatrný človek v rúšku dnes intuitívne uprednostňuje kúpu čerstvej zeleniny a ovocia, čerstvého chleba, rožkov a vlastne všetkých produktov určených na jedenie, ktorých povrchy pred kvapôčkami vírusu chráni plastový obal.
viac
20.01.2022
Od spustenia zálohovania sa zatiaľ vyzbieralo vyše 10 000 obalov
Od spustenia zálohovania sa zatiaľ vyzbieralo viac ako 10 000 nápojových obalov. Uviedla to riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai. Zálohovanie nápojových fliaš a plechoviek sa podľa nej sľubne rozbieha.
viac
13.09.2022
Mesto prináša spoločný zber plastov, kovov a kompozitných obalov
Mesto Pezinok prináša pre svojich obyvateľov spoločný zber plastov, kovov a kompozitných obalov na báze lepenky. Znamená to, že všetky z daných separátov môžu hodiť do ktorejkoľvek žltej, oranžovej či červenej nádoby.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %