Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
09.09.2021 10:55

Spolupráca štátu a samospráv je kľúčová, ukázalo sa to aj pri pandémii COVID-19


Minister vnútra Roman Mikulec počas príhovoru na 31. sneme ZMOS


Minister vnútra Roman Mikulec sa včera zúčastnil na 31. sneme, ktorý organizovalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) a ktorý bol zároveň oslavou 30 rokov Združenia miest a obcí Slovenska.


Na stretnutí v Senci boli prítomné všetky regionálne združenia ZMOSu, ústavní činitelia, zástupcovia parlamentných strán ako aj predstavitelia ústredných orgánov štátnej správy.

Obdobie posledného roka a pol sa nieslo v znamení boja s pandémiou COVID – 19, v súvislosti s ktorou sa ministerstvu vnútra podarilo pripraviť novelu zákona o obecnom zriadení. Bola to reakcia na niektoré naliehavé otázky v oblasti fungovania samospráv počas mimoriadnej situácie, ktoré sa týka predovšetkým rokovaní obecných zastupiteľstiev, či prerušení plynutia niektorých lehôt.

V tejto súvislosti minister vnútra Roman Mikulec poďakoval zástupcom samospráv ako aj Združeniu miest a obcí Slovenska za ich pomoc pri zvládaní pandémie: „Samosprávy nám ukázali dôležitosť svojej role nielen preto, že majú lepšie predpoklady porozumieť problémom a potrebám komunít, ale ukázali nám aj svoju flexibilitu, kompetentnosť a schopnosť rýchlo reagovať vo veľmi krátkom časovom rámci na úlohy, ktoré im pridelila vláda.“

Na stretnutí hovoril minister vnútra aj o jednej z priorít vlády, a to úspešnej implementácii Plánu obnovy a odolnosti Slovenskej republiky, ktorého súčasťou je aj investícia zameraná na zefektívnenie a posilnenie administratívnych kapacít územnej samosprávy. „Uvedený cieľ chceme dosiahnuť prostredníctvom vybudovania centier zdieľaných služieb vo vybraných samosprávach a zvyšovaním kvalifikácie zamestnancov prostredníctvom vzdelávacej platformy. Pevne verím, že v prípade oboch spomínaných aktivít bude Združenie miest a obcí Slovenska aktívnym a prínosným partnerom, aby boli prostriedky z Plánu obnovy vynaložené zmysluplne, efektívne a pre najdôležitejšie potreby obcí a miest Slovenska,“ uviedol.

V súvislosti so zlepšovaním fungovania územnej samosprávy na Slovensku úzko súvisí aj „Zabezpečenie dobrej správy vecí verejných na Slovensku“, ktorý je realizovaný pod záštitou Ministerstva vnútra SR v spolupráci s Radou Európy a jej Centrom expertízy pre dobrú správu vecí verejných a súčasťou jeho koordinačného výboru je aj zástupca Združenia miest a obcí Slovenska.

Uvedený projekt obsahuje odporúčania týkajúce sa vypracovania stratégie pre posilnenie samosprávy v Slovenskej republike prostredníctvom analýzy územného a správneho členenia, rozdelenia kompetencií, auditu príslušnej legislatívy a prípravy partnerských posudkov. Tento projekt sa zameriava aj na odbornú prípravu štátnych zamestnancov a volených úradníkov s cieľom posilniť inštitucionálne vedenie na miestnej úrovni a zlepšiť poskytovanie služieb občanom.

Autor: (ts-MV SR - Mgr. Barbara Túrosová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2021
Minister vnútra navštívil unikátne tréningové centrum Záchrannej služby Košice
Minister vnútra Roman Mikulec navštívil v Košiciach jedinečné moderné tréningové centrum Záchrannej služby. Prostredníctvom najmodernejších technológií sa v modelových priestoroch prakticky vzdelávajú záchranári a vodiči sanitiek.
viac
09.09.2021
Samosprávy sú pre štát podľa premiéra významným partnerom, vyzval na spoluprácu
Samosprávy na Slovensku sú pre štát významným partnerom, vyhlásil premiér Eduard Heger počas stredajšieho príhovoru na 31. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Senci.
viac
09.09.2021
Agrominister S. Vlčan vidí v rozvoji vidieka veľké rezervy
V rozvoji vidieka sú veľké rezervy. Uviedol to na 31. smene Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Samuel Vlčan.
viac
09.09.2021
Snem určil jasné priority ZMOS
Delegáti 31. snemu Združenia miest a obcí Slovenska na dvojdňovom sneme zadefinovali a v programovej konferencii vyprecizovali priority pre nadchádzajúce obdobie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %